La ceba és una hortalissa de la família de les liliàcies com l’all, el porro, l’escalunya o el cibulet. Pots collir-les tendres o per guardar i iniciar el cultiu a partir de llavors, planters o bulbs. S’adapten perfectament al cultiu en testos i jardineres ja que no necessiten gaire profunditat.
Què necessites saber per plantar cebes?
Al meu parer, el més important és que no són plantes de creixement ràpid però en canvi, s’adapten molt bé a jardineres de poca fondària, com les del balcó. A més, les pots plantar durant gairebé tot l’any i s’associen bé amb d’altres cultius com veurem més endavant. Et deixo aquest vídeo curtet i les dades bàsiques per si no et vé de gust llegir tot l’article (que és llarg però molt complert):
- Època de cultiu: finals d’estiu i finals d’hivern
- Sembra: 0,5 cm de profunditat
- Volum de test per planta: 3 litres
- Ubicació: a ple sol
- Reg: tirant a escàs. L’excés pot podrir el bulb
- Adob: poc exigent
- Collita: 15-20 setmanes des de la sembra (segons la varietat), quan les puntes de les fulles comencen a assecar-se
Com sembrar ceba?
Les llavors de ceba són molt petites i per això no s’han d’enterrar a més de 0,5 cm de profunditat. Se’n pot fer una sembra directa però el més habitual és preparar planter, amb 5 o 6 llavors per alvèol. Sí, són moltes, però veuràs que és molt senzill separar les plàntules quan vulguis trasplantar.
Rega i mantingues la humitat del substrat fins a la seva germinació, al cap d’uns 10 o 12 dies. A les 4 o 6 setmanes (o quan tinguin el gruix d’un llapis) estaran llestes per trasplantar.
També pots comprar planter de ceba en tacs o torretes petites. A les cooperatives agràries i fires agrícoles solen vendre-les per manats de 50 o 100 unitats d’arrel nua (sense terra).
Consell: quan vagis a comprar planter de ceba, pensa que a diferència dels tomàquets o els enciams (en què hi ha una sola planta per planter), en el de ceba n’hi pot haver fins a 5 o 6.
Pensa-hi quan facis la llista de les plantes que necessites perquè si demanes 10 planters de ceba et pots trobar perfectament amb 50 plàntules que no sabras on col·locar.
Sembrar bulbs de ceba
De visita a Fitoralia, vaig trobar bulbs de ceba. Els havia vist abans però no els havia sembrat mai. L’explicació que me’n va donar l’Àngel sobre els avantatges em va convèncer: el bulb actua com a reserva de nutrients, per la qual cosa germinen amb més força i es desenvolupen abans.
Enterra’ls amb la part plana de les arrels cap avall i la punteta sortint sobre el substrat. Germinen al cap de pocs dies i la diferència de creixement respecte al planter convencional és notable.
La pega, és que hi ha poques varietats en aquest format.
Varietats de ceba
Hi ha infinitat de varietats de ceba tot i que l’oferta serà més o menys àmplia en funció de si prefereixes comprar llavor o planter.
Si et decideixes pel planter, només trobaras unes poques opcions: una ceba per a consum tendre i una altra per a sec (dolça, blanca, o vermella).
Des de llavors ja és una altra cosa. D’entrada perquè hi ha varietats més apropiades per a cada època de l’any. Quan es diu que una varietat de ceba és primerenca o de dia curt vol dir que se sembren a la tardor per collir a la primavera. Les varietats de ceba tardanes o de dia llarg se sembren a la primavera per collir a la tardor.
Hi ha varietats molt preuades, com la ceba vermella de Figueres, la d’Amposta, la dolça de Fuentes o la ceba de Zalla així com la babosa, la valenciana o la palla. També hi ha la ceba blanca de Lleida que és la que s’utilitza per plantar calçots i algunes de molt curioses, com la ceba vigatana, la ceba llarga de Berga i infinitat de varietats antigues i de consum més local. Al final, el millor és pensar en quines varietats fas servir a la cuina de casa i triar en conseqüència.
Al contrari de la planta que ens ocupa (Allium cepa), la ceba d’hivern o ceba egípcia (Allium fistulosum) es cultiva igual però no forma bulb. L’escalunya, escalonia, carlota o échalote (Allium ascalonicum) és una planta diferent, així com el cibulet o ciboulette (Allium schoenoprasum).
Com plantar ceba en testos: guia completa
En un hort a terra, l’habitual és trasplantar les cebes amb una separació de 10-15 cm entre plantes i 40 cm entre línies. Però aquest és un bloc sobre hort urbà en testos, així que veiem com fer-ho:
Substrat
Com totes les hortalisses que creixen sota terra, les cebes agraeixen un substrat esponjós, que no tendeixi a compactar-se. Pots utilitzar un substrat universal, un d’específic per a hort urbà o preparar la barreja de fibra de coco i humus de cuc per conrear-les.
Però compte: les cebes no són gaire exigents en adob. Si prepares una barreja inicial per plantar cebes, un 30% d’humus serà més que suficient.
Pots reutilitzar un substrat on hi hagis cultivat anteriorment i on encara quedin nutrients. Les cebes són rústiques i sofertes però odien els excesos d’humitat. Tingues això en compte si vius en una zona plujosa, i afegeix perlita per millorar el drenatge i evitar entollaments.
Mida del test
Al contrari del que diuen a d’altres llocs, les arrels de les cebes no es desenvolupen gaire i per això acostumo a cultivar-les a la jardinera que veuràs en una foto més avall. Té uns 20 cm de profunditat.
Però el millor de tot, és que pots utilitzar-les com a hortalissa comodí: planifica el teu hort començant per hortalisses que necessiten més volum de substrat i deixa les cebes per al final. Tingues per segur que creixeran bé en qualsevol raconet d’un test compartit amb una altra planta.
Ubicació
A gairebé totes les hortalisses els agrada créixer al sol directe i la ceba no n’és una excepció. Però no és tan exigent com d’altres verdures, i per això solen adaptar-se bé a exteriors amb molta llum i/o poques hores de sol directe.
Si has de prioritzar la col·locació de les plantes perquè disposes de poc espai o poques hores de sol, que les cebes no et treguin el son.
Com trasplantar ceba pas a pas
Les plàntules se separen fàcilment encara que les arrels s’hagin enredat entre si. Només cal subjectar-les per la base (on s’haurà format un petit bulb) i tibar suaument però amb determinació. Pot ser que algunes arrels es trenquin en aquest procés, però no t’has de preocupar a no ser que et quedis amb un bulb a la mà sense cap arrel.
En el moment del trasplantament, enterra només l’arrel i deixa el bulb sobre el substrat o enterrat molt lleugerament, que tregui el cap. Durant el creixement, sobresortirà sobre la terra: és normal i no ho l’has de colgar amb substrat, deixa’l com està.
El més habitual és trasplantar cada bulb a una distància de 10 o 15 cm, però també pots deixar menys separació si la teva intenció és collir cebes tendres. Hi ha qui fins i tot no separa les plàntules i les trasplanta totes juntes, per collir-les alhora. A mi no m’han crescut mai tant com si les separo, així que evito aquesta pràctica.
Rega a continuació per facilitar l’arrelament. No tornis a regar fins al cap d’una setmana.
Et proposo una opció més per aprofitar l’espai al màxim: trasplanta a 5 cm de separació. Quan vulguis collir una ceba tendra, arrenca una si i una altra no: les que quedin a terra, creixeran amb aquests 10 cm de distància que es recomana.
Associacions favorables i desfavorables de la ceba
- Pots cultivar ceba a prop de: carbassa, espinac, maduixa, enciam, cogombre, pebrot, remolatxa, tomàquet i pastanaga.
- No les cultis al costat de: col, fava, mongeta i pèsol.
Personalment, acostumo a combinar-les amb hortalisses de fulla com els enciams, els espinacs o les bledes.
Com cuidar les plantes de ceba
Després del trasplantament, pot ser que algunes fulles esgrogueeixin o s’assequin una mica de les puntes. És normal i no t’has d’espantar: la planta està destinant gran part dels seus recursos a formar noves arrels.
Al cap d’unes setmanes, veuràs com comencen a créixer fulles noves, cada cop més altes i nombroses. El seu creixement és lent: tant, que et semblarà que només fa fulles. Tingues paciència: al final el bulb engreixarà. De fet, es tracta d’una hortalissa bianual, cosa que no vol dir que trigaràs dos anys a collir-la. T’explico més sobre això al final d’aquest article.
Com i quan regar
Les cebes són molt sensibles als excessos d’humitat, que poden fer que el bulb es podreixi. El millor que pots fer és seguir aquesta pauta: rega-les regularment per mantenir el substrat humit durant les dues primeres setmanes posteriors al trasplantament. Quan hagin arrelat i comencin a créixer, rega-les menys, fixant-te en el color de la punta de les fulles.
Si es posen grogues, és que necessiten una mica més d’aigua. Recorda que sempre és millor que les cebes passin set a passar-se de reg, tot i que el tipus de substrat que utilitzes, la ubicació i la mida del test també poden influir en la quantitat i periodicitat d’aigua que els cal.
Això és especialment important quan les cebes estan gairebé formades i llestes per collir. En aquell moment, cal reduir el reg al màxim. A la meva zona, sol coincidir amb aquelles setmanes de pluges primaverals, cosa que soluciono posant-les a cobert o improvisant algun tipus de teulada si la situació s’agreuja.
Com adobar les cebes
Pel que fa a l’adob, agraeixen petites aportacions mensuals, però sense passar-se: no són tomàquets ni carbassons. Creixeran una mica més, sí, però una fertilització excessiva pot afectar la conservació de les varietats que es cultiven per guardar en sec.
Si tens accés a cendres de llenya, afegeix-ne una mica sobre el substrat. Són riques en fòsfor i potassi, dos nutrients que els encanta.
Atenció a les pluges primaverals que solen coincidir amb el creixement del bulb: si són molt intenses o continuades, afegeix un grapat d’humus de cuc sobre el substrat per reposar nutrients. Que les cebes no siguin exigents en adob no vol dir que puguin créixer bé en un substrat rentat.
Quan collir les cebes
Si vols consumir cebes tendres, pots anar collint-les un parell de mesos després del trasplantament, o quan tinguin la mida que et faci el pes, ja que són comestibles encara que el bulb sigui petit.
Les varietats que es cultiven per conservar en sec solen trigar entre 4 i 5 mesos a créixer. Sabràs que estan llestes quan el bulb tingui una bona mida i les puntes de les fulles comencin a assecar-se.
En aquest moment, se solen doblegar o trepitjar les fulles fins a notar el “crec” que fan les fibres en trencar-se. És una pràctica que suposadament ajuda que el bulb acabi d’engreixar-se.
Intenta deixar de regar una setmana abans de la recol·lecció: els bulbs són molt més sensibles als excessos d’humitat que altres hortalisses, especialment quan ja estan formats. Un cop arrencades, deixa-les a ple sol durant 3 o 4 dies perquè s’assequin.
Pots guardar-les en caixes de fusta o lligades formant manats en un lloc sec, fresc i ben ventilat.
Plagues i problemes habituals de la ceba
Les cebes són plantes rústiques que no solen tenir problemes. Es parla molt de la mosca de la ceba, que posa els seus ous als bulbs perquè les larves se n’alimentin en eclosionar. Mai l’he detectada al meu hort.
El que sí que he patit en alguna ocasió, han estat fongs, ocasionats per pluges torrencials o primaverals. No sempre podras posar-les a cobert, especialment si les cebes estan compartint jardinera o taula de cultiu amb altres plantes. En aquestes situacions, he utilitzat un fungicida ecològic en esprai per evitar problemes. Aplica’l cada vegada quan les plantes s’assequin, i repeteix l’operació si torna a ploure. L’aigua de pluja arrossegarà el producte i la planta tornaria a quedar desprotegida.
De tota manera, revisa les instruccions del fungicida que utilitzaràs, ja que cada producte és diferent.
La ceba: una hortalissa bianual
Oi que algun cop t’has trobat una ceba germinant a la cuina de casa? Això passa perquè es tracta d’una planta bianual, que encara no s’ha reproduït i vol acabar el cicle, que es divideix en quatre etapes:
- Creixement que comença amb la germinació, el desenvolupament de les arrels i les primeres fulles.
- Formació del bulb, que va engreixant i acumulant reserves. En aquest moment, s’atura el creixement de la part aèria i és quan solem collir les cebes per consumir. Però si les deixéssim a la terra, la planta entraria a la fase 3.
- Repòs vegetatiu: la planta no creix i el bulb es manté latent fins al segon any de cultiu.
- Floració, igual que faria un altre bulb com el de la tulipa. Es forma la tija floral, s’obren les seves precioses flors i quan s’assequen, s’hi formen les llavors. La planta acaba morint en finalitzar el seu cicle.
Més consells per plantar cebes al teu hort urbà
- És probable que hagis sentit a dir que abans de trasplantar les cebes cal retallar aproximadament una tercera part de les fulles i fer el mateix a la punta de les arrels.
Suposadament, això permet reduir la transpiració i arrelen amb més facilitat. Personalment ho he provat i no he notat diferències, així que no acostumo a fer-ho. T’animo a experimentar i compartir les conclusions. - Si decideixes cultivar enciams i cebes de forma continuada a casa, prova a alternar els contenidors entre una hortalissa i una altra. Recorda que és convenient rotar els cultius per no esgotar els nutrients del substrat.
- Si t’agraden les cebes tendres, procura plantar-ne unes quantes cada 15 dies o cada mes, fent una sembra esglaonada. Així en tindràs sempre algunes disponibles per cuinar.
- És normal que les cebes sobresurtin del substrat durant el cultiu. I no, no passa res ni cal tornar a cobrir-les amb terra.
- Pot ser que les teves cebes floreixin abans d’hora, especialment si l’hivern ha estat molt fred. Col·loquialment es diu que les cebes “es trompen”, és a dir: apareixen les tiges florals surten del centre de les fulles per fer llavor. Si passa això, cal tallar les “trompes” de seguida perquè el bulb no creixerà més, gastant la seva energia en la formació de flors. Però no les llencis: són perfectament comestible en amanida o en truita.
La meva experiència plantant ceba en testos
No he tingut mai per costum cultivar cebes des de la llavor. Em sembla que triguen massa a tenir la mida apropiada per ser trasplantades, i l’opció de comprar planter sempre m’ha semblat molt més pràctica. Es donen molt bé en torretes, caben en qualsevol raconet, i són perfectes com a planta comodí.
Recordo la primera vegada que vaig buscar informació sobre les cebes, i com em va sorprendre descobrir l’opció de poder-les collir cap a la meitat del seu cultiu. Suposo que a causa de la meva ignorància hortícola, creia que per collir una ceba de l’hort, havia d’esperar que tingués la mida de les que veiem a la botiga, i que les cebes blanques i tendres que compro per a l’amanida venien de llavors diferents de les cebes seques o de pell marró que utilitzo per a sofregits.
De fet, solen ser varietats diferents. Però si la necessites a la cuina, pots arrencar la ceba si la mida que té, et fa el pes. Són perfectament comestibles, al contrari del que passa amb altres hortalisses que han de madurar, com els tomàquets.
La ceba és una planta fàcil. Una mica lenta, però fàcil de cultivar tant per les seves necessitats com per l’espai que ocupa. Anima’t a plantar-la!