Una de les coses que em va sorprendre més quan vaig començar a llegir sobre els horts urbans va ser això d’arrencar els enciams de fulla en fulla. És una d’aquelles coses tontes que els urbanites desconeixem perque és clar, quan vas a la botiga a comprar un enciam, el compres sencer, i quan el plantes, per inèrcia i si no t’ho diu algú, esperes a que creixi per collir-lo sencer també. Doncs no amics, els enciams els podem collir per fulles segons va creixent. I us asseguro que és una de les coses més gratificants que hi ha en el món de l’hortet: sortir al pati i/o balcó i collir tres fulles d’un enciam, dues més d’un altre, quatre crèixens, una mica de rúcula, i preparar una amanideta sana, ecològica i sobretot, acabada de collir. La setmana passada, un amic a qui he enredat per posar enciams en unes jardineres que a l’hivern no fa servir, em va preguntar quines fulles en concret són les que s’havien de collir. I això em va fer pensar que potser valia la pena explicar-ho al bloc. Us deixo unes fotografies de la jardinera amb enciams que tinc a casa. La de l’esquerra és de la fa un parell de setmanes, i la de la dreta, de just aquest matí.
Com podeu observar, els enciams de la dreta estan força pelats. I és que entre les dues fotografies he fet tres recollides de fulles per fer amanida.
Les fulles que heu de collir són les més grosses, i aquestes són sempre les que estan més arran del substrat. Feu-ho sense cap por, i veureu com els enciams continuen creixent sense problemes!!!