Search
Close this search box.

Com plantar espinacs en test

espinacs-com-plantar-test

Els espinacs són una hortalissa molt fàcil de cultivar en testos perquè necessita poc volum de terra. S’adapta sense problemes a jardineres de balcó, horts verticals i testos petits. Són de la mateixa família que les bledes i la remolatxa: les quenopodiàcies.

Què has de saber per cultivar espinacs

  • Nom científic: Spinacia oleracea
  • Família botànica: Quenopodiàcies
  • Tipus de planta: Bianual
  • Volum dels contenidors: 2 L
  • Planta adulta: 20 cm d’alçada i 10 cm d’amplada
  • Es cultiva tot l’any, preferentment per primavera o tardor
  • Sembra directa o planter: 1,2 cm de profunditat
  • Germinació: 5-12 dies
  • Temperatura òptima germinació: de 8ºC a 4ºC
  • Trasplantament a l’hort: 4-6 setmanes després de la sembra
  • Collita: 6-10 setmanes després del trasplantament
  • Compatibilitats: Col, maduixa, mongeta i rave
  • Incompatibilitats: Bleda i remolatxa
  • Plagues o malalties: Cargols, llimacs, fongs i pugó

Com sembrar espinacs

Tot i que el més habitual és preparar el planter d’espinacs per passar-lo a l’hort quan ja ha crescut una mica, també els pots sembrar directament sobre el substrat. Quan germinin, separa les plantes arrencant les que hagin quedat massa juntes i aprofita-les per a amanides (com totes les hortalisses de fulla són comestibles des del moment que neixen).

Si prefereixes preparar planters, sembra de dues a tres llavors per alvèol. La temperatura òptima de germinació és entre 4º i 8ºC. En aquestes condicions solen aparèixer als 5-12 dies.

Elimina les plantes més febles, que pots consumir crues. Deixa’n només una per alvèol i trasplanta-la a l’hort a les 4 o 6 setmanes.

Com plantar espinacs a testos i jardineres

Substrat

Com totes les plantes que consumim per fulles, agraeixen les terres adobades amb molt nitrogen. Si les vas sembrant i collint ràpid, no cal tornar a abonar fins a la 3ª o 4ª ocasió en què reutilitzis el substrat. Només cal remoure’l una mica per tornar-li l’esponjositat, i ja podras plantar.

Mida del test

No són plantes molt grans ni necessiten un enorme volum de substrat. Per això podríem considerar-les plantes comodí que caben en qualsevol forat de l’hortet. S’adapten sense problemes a jardineres i testos de mida petita.

Per la rapidesa del seu creixement pots incloure-les al llistat de plantes a replantar mensualment.

Ubicació

S’adapten a ubicacions de semiombra, que agraeixen especialment a l’estiu. Si estan en ple sol, pugen a flor amb rapidesa.

No els agrada gaire la calor, per la qual cosa convé fixar-se bé en les indicacions dels sobres de llavors en comprar-los. Algunes varietats funcionen molt bé a la primavera i la tardor, d’altres són més apropiades per a l’hivern, i les d’estiu solen estar indicar que són «resistents a l’espigat».
Durant aquests mesos, procura situar-les a l’ombra o en una zona on no rebin el sol del migdia per prevenir problemes.

Com trasplantar espinacs

Com que els espinacs poden anar collint-se per fulles, no cal una gran separació entre plantes. N’hi haurà prou amb uns 15 o 20 cm, en funció de l’ús que prefereixis donar-li a la cuina.

Si la teva intenció és collir fulles petites per a les amanides o sucs verds, pots reduir aquesta distància mínima fins als 10 cm.

Per aquest mateix motiu, el volum mínim de substrat recomanat per cultivar-les pot variar. Una planta que no deixaràs créixer molt, no necessita gaire substrat per desenvolupar-se.

Compatibilitats i incompatibilitats

És incompatible amb altres hortalisses de la mateixa família: bleda i remolatxa. És compatible amb el blat de moro, les mongetes i els maduixots.

Reg

Els espinacs agraeixen sòls humits i regs regulars. Però, compte, hi ha una línia que separa un substrat humit d’un de xop. Si tens dubtes, la millor solució sempre passa per enfonsar el dit índex al substrat i no guiar-te pel seu aspecte superficial.

Quan collir els espinacs

A mesura que els espinacs van creixent, es poden recol·lectar les fulles exteriors, que sempre seran les més grans. Els espinacs creixen formant una roseta; per tant, si no toques les fulles centrals, no mataràs la planta i li permetràs continuar produint noves fulles durant molt de temps. No obstant això, tingues en compte que com més grans siguin les fulles, més durs seran els seus nervis centrals, especialment per consumir-les crues.

Talla les fulles que necessitis amb les mans o unes tisores. Recorda que sempre ho farem de l’exterior cap al centre, deixant un mínim de ⅓ part de la planta perquè pugui continuar creixent.

Quan vegis aparèixer la vara floral, elimina-la completament si no tens intenció de collir les llavors. Però ves preparant noves plantetes perquè els teus espinacs ja estan pensant en la reproducció.

Com guardar llavors d’espinac

Un dels aspectes més sorprenents d’aquesta hortalissa és la seva reproducció, ja que hi ha plantes masculines, altres femenines i també hi pots trobar plantes hermafrodites. Com les pots diferenciar? La millor pista és observar la tija floral. En el cas de les masculines, creix més ràpidament que a la femenina i únicament presenta flors. La femenina recorda més un enciam espigat, ja que tota la planta creix cap amunt i li van sortint les flors a les interseccions entre les fulles i la tija.

T’animo a seguir tot el procés com si fos un joc, és molt curiós i si tens canalla els encantarà això que hi hagi plantes mare i pare.

Si vols conservar llavors i no estàs segur d’haver-ne identificat correctament el sexe, espera que les plantes s’assequin del tot. Les flors masculines estaran seques però toves, mentre que a les femenines notaràs les llavors dures i formades en palpar-les amb els dits.

Varietats

És millor triar una varietat apropiada per al moment de l’any en què els cultivaràs. Fixa’t en la informació dels sobres de llavors perquè hi sol estar especificat. Els espinacs d’hivern tenen les fulles una mica més gruixudes i te’ls recomano si vius en una zona molt freda.

També n’hi ha amb fulles ovalades, triangulars o en forma de fletxa, i d’altres una mica més precoces que d’altres.

Plagues i malalties dels espinacs

Resulten irresistibles pels llimacs i cargols, tot i que no són gaire habituals en horts al balcó. És més probable que s’hi acosti algun ocellet per picotejar les fulles tendres. Si et cal evitar-ho, utilitza una malla antiocells.

Per primavera poden patir algun atac de pugó, que a més es detecta ràpidament perquè apareix a les fulles més noves.

És veritat que els espinacs porten molt de ferro?

Tota una generació vam créixer creient que els espinacs portaven molt de ferro. La raó és que el 1870 un químic alemany es va oblidar de posar una coma en una xifra i va multiplicar per 10 la quantitat real de mil·ligrams de ferro per porció de 100 g. L’error es va corregir el 1937, però els dibuixos animats de Popeye ja havien contribuït a augmentar un terç el consum d’aquesta hortalissa als Estats Units.
El 1981, el British Medical Journal va publicar un article en què desmuntava un mite que encara segueix molt present a la nostra societat.

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *