Search
Close this search box.

Com plantar faves

faves-com-plantar-test

Les faves són plantes de la família de les lleguminoses o fabàcies com els pèsols, les mongetes, les llenties, la soja o els cacauets. És una hortalissa fàcil, productiva i que no t’obliga a estar-ne gaire pendent. Després de l’estrès de l’hort d’estiu, és una opció molt bona per no deixar els tests sense cultivar.

Què necessites saber per cultivar faves?

Com sembrar faves

Les llavors de les faves són molt grans i germinen ràpidament. Pots començar el cultiu de 3 maneres diferents: fent una sembra protegida, realitzant una sembra directa o comprant planter.

Diu el refranyer: «Si vols tenir un bon favar, sembra’l per la verge del Pilar» (12 d’octubre). És un cultiu que s’inicia durant la tardor o l’hivern en funció del clima on et trobis. En zones amb hiverns suaus, se solen sembrar a la tardor. A zones més fredes, a finals d’hivern. Les llavors necessiten una temperatura entre 5º i 25ºC per germinar.

Personalment, prefereixo no marejar aquelles llavors que germinen bé si se sembren directament a terra. Fes un forat al substrat, rega lleugerament i diposita dues o tres llavors a cada test (o amb una separació de 30 cm si estàs utilitzant jardineres).

Cobreix les llavors amb terra, torna a regar i no ho tornis a fer fins que apareguin els primers brots. Un reg excessiu en el moment de la sembra pot provocar que les llavors de les faves i d’altres lleguminoses es podreixin abans de germinar.

Com plantar faves en testos i jardineres

Tant si has preparat planters com si has optat per la sembra directa, deixa les 2 o 3 plantes que germinin. Normalment, quan sembrem dues o tres llavors, esperem que germinin i eliminem les més febles, deixant-ne només una. Les faves són una excepció a la regla, encara que t’animo a comprovar-ho per tu mateix cultivant una, dues i tres llavors en diferents tests per veure com es desenvolupen i si afecta la seva productivitat.

Recorda que les faves són aptes per cultivar-les com a adob verd; pensa-hi si algun hivern creus que tindras gaire temps per dedicar-li a l’hort.

Substrat

Si comences ara el teu hort urbà amb un substrat nou, tria’n un de universal o específic per hort. No cal que hi afegeixis res més en el moment de la sembra o del trasplantament: les plantes trobaran tot allò que necessiten.

Si has de reutilitzar un substrat en què ja has cultivat prèviament, és bo saber que les faves tenen l’extraordinària capacitat de fixar nitrogen a terra, per la qual cosa no necessiten un substrat molt adobat. A l’hort urbà són el cultiu d’hivern ideal per a aquells contenidors on hi ha hagut tomàquets i pebrots durant l’estiu, on a part de remoure el substrat no hauràs d’afegir res més abans de sembrar les faves.

Mida del test

Calcula que les faves necessiten un mínim de 5 litres per planta, per la qual cosa si sembres 3 llavors, necessites un test de 15 litres en endavant. En jardineres, mantingues una separació de 30-40 cms entre cops de llavors.

Ubicació

Les faves són plantes que prefereixen estar a ple sol. S’adapten bé a ubicacions en semiombra, però la manca de sol directe fa que les plantes creixin allargades i resultin menys productives.

Associacions de cultiu

S’associa bé amb blat de moro i la col. És incompatible amb la mongeta, el pèsol, les cebes i els alls.

Com cuidar les plantes de fava durant el cultiu

És una planta rústica i dura. Aguanta perfectament les nits fredes d’hivern, sempre que la temperatura no baixi dels –3ºC.

Com i quan regar les faves

Rega de manera regular però espaiada. Si has començat l’hort a l’estiu, pensa que fins ara has regat de manera més que generosa. Les faves necessiten molta menys quantitat d’aigua que les hortalisses d’estiu, i una freqüència que es pot veure alterada si la tardor o l’hivern són plujosos. Fins i tot pots oblidar-te de regar.

Observa la planta: si presenta bon aspecte, les tiges estan alçades i les fulles en bon estat, no necessita aigua.

Tutors

No requereix cap tipus de canya o tutor, ja que les tiges són fortes, i no tenen perquè doblegar-se. Això sí, si el teu hort és a una terrassa o a un balcó on bufa el vent, no estarà de més que les ajudis una mica.

Protegeix-les col·locant els testos contra una paret, o utilitza tutors i cordill per fer un enreixat en forma de tanca que evitarà que es tombin.

Quan collir les faves

Guia’t per la vista i el tacte per detectar quan comencen a formar-se les faves a l’interior de les tavelles. No pensis en la seva longitud, perquè esperant que arribin a una mida més gran, la grana es tornarà dura i no t’agradaran gens quan les mengis.

La majoria de sobres de llavors indiquen la quantitat de llegums que formaran a dins: et pot servir com a referència.

El més habitual és consumir les faves desgranades, però sabies que també es poden menjar amb la seva tavella, com faries amb les mongetes o les fesols? Pots preparar una truita de faves si les culls molt tendres.
Les faves es poden congelar si les escaldes abans, i si la producció no és gaire elevada, desgrana-les i afegeix-les crues a les teves amanides. Són dolces i aporten una textura molt interessant.

Com guardar-ne llavor

Deixa que les tavelles creixin i s’assequin a la mata. Obre-les, extreu la grana i deixa-la que s’assequi del tot. Pots desr-les quan estiguin dures i seques al tacte.

Varietats de faves

L’oferta és molt diversa, amb varietats de cicle curt, que es poden collir als 2 mesos de la sembra, favetes baby (de tavella una mica més curta i grana petita), i amb diferents longituds i grans per beina.

Si l’hivern a la teva zona és molt fred, hi ha varietats una mica més resistents a les baixes temperatures.

Plagues i malalties

pulgon-negro-habas
El pugó de les faves (Aphis fabae) és de color negre i sol aparéixer sobre les fulles més tendres. Però mira, sembla que un any la cosa es va desmadrar perquè també n’hi havia a les tavelles.

Els insectes que més t’ajudaran en la pol·linització de les faves són les abelles i els borinots. No els espantis, perquè són molt necessaris. Tant, que podras observar que moltes de les primeres flors de les faves no tiren endavant fins que no comencen a aparèixer volant pel teu hort.

La plaga més habitual és el pugó. El de les faves és de color negre, i el trobaras a les puntes més tendres de les mates. Sovint apareix coincidint amb la collita, així que no et preocupis massa tret que encara no hagin aparegut les primeres flors.

Si la planta ja està engreixant les tavelles, talla la punta afectada. I si encara li falta, posa’t uns guants de cuina i prepara una galleda amb aigua per netejar-te: aixafar pugons amb els dits és el millor insecticida que pots utilitzar (i el més respectuós amb el medi ambient).

La meva experiència cultivant faves en torretes

A títol personal puc afegir que cada any cultivo les faves en dos tipus de torretes: unes fan 30 cms de diàmetre i 40 d’alçada i les altres són quadrades de 25×25. A les més grans hi poso 4 llavors i a les més petites 3. I sense problemes, acostumen a ser força productives.

Anima’t a plantar-les i a consumir-les tendres amb la tavella inclosa. Una truiteta de faves tendres té un gust excepcional, i a mi personalment crues m’encanten.

Bona collita!!!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

8 respostes

  1. Enhorabona pel teu magnífic bloc, fa dies que el segueixo i cada cop em sorpren més la gran quantitat d’informació que s’hi pot trobar. Avui mateix havia fet plans per a demà sembrar les faves (segons el calendari lunar sembla un bon dia) i entro al teu bloc i em trobo tota la informació a punt. El meu hort és a la vora del riu Matarranya, una mica fred, però l’any passat vaig tenir una collita de faves prou acceptable (encara me’n queda una bossa al congelador…).
    Ricard

  2. Hola Ricard, gràcies per passar-te per aqui i per les teves paraules.

    De tota manera, pensa que els meus escrits estan adreçats a hortolans urbans que cultiven en torretes i jardineres, eh?

    Molta sort amb les faves i bona collita!

  3. Hola, jo acabo de plantar en uns testos d’uns 30 cm de diàmetre i només he ficat una llavor per test, veig que tu fiques més. Es poden ficar més? I després com surten les mates?
    Es la primera vegada que ho faig…
    Gràcies per avançat

    1. Hola Roger!
      Sempre poso tres llavors i les deixo créixer totes tres (o dues, si és que alguna falla).
      Les faves són força productives i ja veuras com apart d’una mica de pugó no tens cap problema. Salut!

  4. Es la primera vegada que planto faves i ja he recollit la primera collita! Però ara no sé què he de fer: he de mantenir la mata tal i com està, o l’he de podar, o arrancar? Veig que a les arrels están brotant nous esqueixos.
    Em podeu ajudar? Moltes gràcies!

    1. Normalment s’arranquen quan es fa la collita, que ha de donar-se de baix cap adalt.
      Els esqueixos que surten de baix són relativament normals i en funció de les temperatures podrien donar lloc a noves plantes si s’allarga la temporada.

      Espero haver estat d’ajuda, salutacions!

  5. Les he comprat amb planter i no s’aguanten dretes i a les fulles hi han taques negres.que puc fer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *