La primera vegada que em van explicar que hi havia flors beneficioses per l’hort, vaig sentir que m’explotava el cap. Aquestes plantes atrauen pol·linitzadors, papallones i predadors dels insectes que considerem plagues i fins i tot protegeixen els nostres cultius creant una barrera de plantes que els agraden al seu voltant.
Què és l’al·lelopatia?
Algunes plantes alliberen substàncies capaces d’atraure o repel·lir insectes, fongs i bacteris. Aquestes substàncies al·lelopàtiques poden trobar-se tant a les fulles, arrels o flors i també poden tenir efectes sobre altres plantes, estimulant o inhibint el seu creixement. Segur que el concepte no és nou per a tu: hauràs sentit parlar de l’alfàbrega com a repel·lent de mosquits o que és bo cultivar-la intercalada amb els tomàquets per evitar la mosca blanca.
Doncs bé, fa anys vaig tenir l’oportunitat de fer una visita guiada a un hort on ens van explicar la importància de crear reservoris de fauna útil gràcies a algunes plantes. I jo que fins aleshores havia anat sacrificant el cultiu de flors per aprofitar tots els testos per a hortalisses!
El concepte és fàcil d’entendre: algunes plantes com la Calèndula (Calendula officinalis) o l’Alyssum (Lobularia maritima), atrauen alguns depredadors interessants de plagues com la mosca blanca, els thrips, les erugues de la tuta, l’aranya vermella o el pugó.
Us deixo el video d’aquesta part de la seva explicació a l’hort de l’Espelt (Llavors Orientals):
Conrear aquestes flors beneficioses per a l’hort ens permetrà no només atraure fauna útil sinó mantenir-la a prop durant més temps, ja que creixeran i es reproduiran sobre aquestes plantes que actuen com a reservori. En absència dels insectes dels quals s’alimenten, podran menjar el nèctar o el pol·len de les flors, evitant així que se’n vagin dels nostres horts a la recerca de menjar.
Com cultivar flors útils per l’hort urbà
Si tens un hort a terra, reserva un espai per a plantes útils al seu voltant, o intentant que, com a mínim, hi hagi dues franges perpendiculars a la resta de les hortícoles, a la part exterior. És important que les franges de planta útil siguin perpendiculars a les de l’hort: si les plagues arriben des d’horts veïns, seran les primeres plantes que es trobaran, de manera que potser els costarà més arribar als teus cultius.
També pots intercalar aquestes flors entre les hortalisses, tal com es proposa al mètode de les parades en crestall.
Però és clar, portar aquest concepte a un hort urbà com el meu, on l’espai és limitat, és una mica més complex. I és que encara que la teoria és bona, l’espai útil que tenim és el que és i cultivar plantes de flor implica tenir menys tests disponibles per a hortalisses. Si els teus contenidors no són gaire grans, no et recomano barrejar hortalisses amb plantes auxiliars compartint el mateix substrat: és probable que l’auxiliar s’acabi desenvolupant abans i més ràpidament que l’hortalissa, ocupant tot l’espai i impedint que creixi la que t’interessa.
Personalment, vaig trobar la solució utilitzant testos i jardineres penjants per a les parets, un espai preciós que solem desaprofitar. També pots penjar jardineres de balcó a les taules de cultiu o recolzar la base d’un test amb flors sobre el substrat dels teus tests i jardineres, sense arribar a plantar-los junts.
Si en algun moment les arrels acaben sortint pels forats de drenatge i arrelant a la terra, el nostre cultiu ja estarà en producció i serà més difícil que en dificulti el seu creixement.
Flors màrtir a l’hort: el concepte
Una cosa que vaig descobrir de pura casualitat fa anys va ser que el Clavell d’Índies o de moro (Tagete patula), és una planta que també ataca l’aranya vermella. Quan es donen les condicions propícies per a la seva aparició (ja saps: calorada i manca d’humitat ambiental), solen instal·lar-se abans als clavells que a les meves tomaqueres.
I va ser llavors quan se’m va encendre la bombeta: podia repartir clavells per l’hort perquè m’avisessin de la seva presència. Des de llavors, no utilitzo preventius contra l’aranya, cosa que beneficia tant la biodiversitat com la presència de fauna útil i insectes pol·linitzadors.
Els clavells es converteixen així en les meves plantes màrtirs, igual que passa amb els rosers que es planten al principi de cada filera a les vinyes: serveixen perquè el pagès pugui detectar la presència d’oïdi o altres plagues. No és que m’agradi veure morir una planta: però si alguna ha de morir, prefereixo que siguin els clavells abans que les meves tomaqueres. Si el teu taló d’Aquil·les és l’aranya vermella, prova-ho.
Flors beneficioses per l’hort o el jardí: com atraure abelles, papallones i repel·lir plagues
Aquesta primavera, Rocalba va llançar una nova col·lecció de llavors anomenada Friendly Flowers, o sigui, flors amigues. Ja les vam veure en primícia a Iberflora, amb un packaging preciós i sostenible: les capsetes són íntegrament de cartró i preparades amb molta cura per l’associació TOM Montseny Guilleries.
La col·lecció consta de 4 barreges de llavors de flors atraients (d’abelles, insectes beneficiosos, ocells i papallones) i 4 barreges de llavors de flors repel·lents (de mosquits, cargols, pugons i insectes del sòl).
Totes aquestes flors beneficioses per l’hort s’han de sembrar a la primavera i preferentment a l’exterior. Pots sembrar-les en testos o a terra, al voltant de l’hort o en jardineres o taules de cultiu.
- Flors que atrauen abelles: coriandre, crotalaria, gira-sol, fonoll, lli, mostassa, veça comuna
- Flors que atrauen insectes depredadors: coriandre, cosmos, anet, esparceta, phacelia, trèvol vermell
- Flors que atrauen papallones: cosmos, gira-sol, zinia, phacelia
- Flors que atrauen els ocells: amarant, centàurea, cosmos
- Flors que repel·leixen els mosquits: alfàbrega llimona, anís, fonoll, melissa, sàlvia
- Flors que repel·leixen els pugons: sajolida, créixens, calèndula, caputxina, clavell d’índia
- Flors que repel·leixen els cargols: begònia, caputxina, mostassa, clavell de moro
- Flors que repel·leixen els insectes del terra: mostassa blanca, mostassa marró, rave xinès
Un darrer consell:
És interessant aprendre a reconèixer els insectes beneficiosos, aquells que ens interessa tenir a l’hort. Obre Google i investiga com són els mirids, els sírfids, les larves de marieta i les crisopes. Recorda que no totes les bestioles són dolentes, i que sense l’ajuda de totes aquestes flors beneficioses per l’hort seria més complicat fomentar la biodiversitat que tant ens interessa en un hort ecològic.