Search
Close this search box.

Com fer una lassanya de bulbs de flors

Com fer una lassanya de bulbs de flors

La lassanya de bulbs és una tècnica de sembra que ens permet gaudir d’espectaculars floracions de bulboses en test. O potser pensaves que els bulbs no es podien plantar en testos i jardineres? Sol passar-nos en veure aquestes fotos increïbles de camps plens de tulipes que arriben des d’Holanda, però no és així.

Què és una lassanya de bulbs

El mètode lassanya és una tècnica que s’utilitza per sembrar diferents varietats de bulbs juntes, tant en jardins com en contenidors. Se’ns fa estrany als que cultivem en testos perquè no estem habituats a combinar diferents plantes al mateix contenidor, però això és just el que farem.

Els bulbs es distribueixen entre diferents capes de substrat alternades, per la qual cosa s’acaba formant una mena de lassanya de terra-bulbs-terra-bulbs-terra.
De fet, es juga amb la profunditat de sembra que requereix cada varietat per crear aquestes capes. Les tulipes, per exemple, tenen un dels bulbs més grans i això implica enterrar-los a una profunditat equivalent a 3 vegades la mida. Combinats amb altres bulbs de mida més petita, aconseguirem que es desenvolupin sense problemes en l’espai reduït d’un test o una jardinera.

Com que cada varietat té un moment de floració diferent, aconseguiràs testos plens de flors que s’aniran obrint al llarg dels mesos. Els bulbs, a més, són plantes molt rústiques i duradores, que floriran any rere any amb unes cures i manteniments mínims.

Quin tipus de bulbs es poden fer servir a la lassanya?

bulb germinant i un altre amb un fill
És probable que alguns bulbs comencin a germinar pel seu compte com el de la dreta. D’aquest brot en sortiran les fulles i les flors, així que en sembrar-los, han de mirar cap amunt. El de l’esquerra té un fill petit, el veus?

El més habitual és fer servir bulbs de flors. No tindria gaire sentit fer servir aquest mètode amb bulboses hortícoles barrejant les cebes amb els alls, les escalunyes o el safrà perquè tenen una profunditat de sembra similar.

La lassanya de bulbs es prepara amb varietats que floreixen a la mateixa època de l’any. I en el cas dels bulbs de flors, això passa en dos moments concrets de l’any: primavera-estiu i tardor-hivern.

  • Varietats de bulbs de sembra a la primavera: agapanthus, begònia, cala, canna, dàlia, gladiol, gloxínia, gypsophyla, iris, lilium, nard i peònia. També algunes varietats menys conegudes com l’alstroemèria, aquil·lègia, crocòsmia, dicentra, hemerocalis, liatris, lupinus, oxalis, phlox, sparaxi, sprekelia, tigridia i tycirtis.
  • Varietats de bulbs de sembra a la tardor: allium, anèmona, assutzena, chionodoxa, crocus, frèsia, iris, ixia, fritillaria, galanthus, jacint, muscaris, narcís, ranuncle, sparaxis, tulipa.

Els amarilis, els lliris o cales i els ranuncles també poden sembrar-se a la tardor però són més sensibles a les baixes temperatures. Planta’ls si les temperatures mínimes a la teva zona no baixen dels 5ºC durant l’hivern.

Preparar la teva lassanya de bulbs pas a pas

  1. Ordena els bulbs

    Agafa un bulb de cada varietat per poder colocar-los en ordre, de més gran a més petit. Com que els més grans s’han de sembrar a més fondària, seran els que aniran al fons del test. Els més petits seran els ultims.
    Fes fotos de com queden disposats sobre terra a cada capa per evitar posar un altre bulb just a sobre d’un altre. Jo acostumo a fer-los una foto, almenys en les tres primeres capes: són els bulbs més grans i hauran de créixer més fins arribar a la superfície.

  2. Afegeix material de drenatge a la base del test

    Assegura’t de que el test o jardinera té forats de drenatge: l’excés d’humitat pot podrir els bulbs. Afegeix una capa d’un material drenant com l’arlita, la pedra volcànica, trossos de testos trencats… el que tinguis a mà! No et passis, amb 3 cm n’hi haurà prou.Coloca arlita o pedra volcànica a la base dels testos per millorar el drenatge

  3. Comença a formar la lasanya

    Afegeix una primera capa de substrat de com a mínim, uns cinc o sis centímetres. Els bulbs que aniran al fons seran els més grans i han de tenir prou substrat a la seva disposició per desenvolupar les seves arrels.
    Sembra la primera capa de bulbs amb les puntes cap amunt. Alguns tenen formes una mica estranyes, així que fes-ho el millor que puguis. La natura és tan sàvia que si ho fas malament, es girarà buscant la superfície tot i que li suposi un esforç extra.

  4. Assenta el substrat entre capes

    Afegeix una nova capa de substrat d’alguns centímetres, i pressiona lleugerament per assentar el substrat entre els bulbs que acabes d’enterrar.

  5. Acaba amb els bulbs més petits i rega a continuació

    Repeteix el procés fins acabar amb els bulbs més petits, que quedaràn dalt de to. Cobreix-los amb substrat i no oblidir regar-los en acabar.

Com cuidar la teva lassanya de bulbs

Ubicació

Les bulboses són plantes amb flors i els agrada estar a ple sol. Independentment de si les cultives en una terrassa, un balcó o un jardí, evita zones amb corrents d’aire: el vent podria tombar-les o descalçar-les i no volem que això passi.

Els bulbs de tardor són plantes perennes que es troben en període de dormància i necessiten les pluges de la tardor i el fred de l’hivern per despertar-se. Als bulbs de primavera els passa el mateix: necessiten les pluges de primavera i la calor de l’estiu per despertar.

Si vius en una zona amb hivern fred de debò, utilitza un encoixinat per protegir els bulbs de les gelades.

Aquest és el test que faig servir per la meva lassanya de bulbs: fa 35 cm de diàmetre així que deu tenir una capacitat d’uns 25 litres de substrat

Reg

Ja t’he avançat que l’excés d’humitat és el pitjor enemic d’aquestes plantes, ja que el bulb es podria podrir i tu quedar-te sense flors. Però això no vol dir que s’hagin de regar poc.

Després de la sembra, és recomanable regar amb regularitat per activar la germinació i ajudar al creixement de les arrels. Compte, amb regularitat no vol dir que s’hagi de mantenir el substrat entollat permanentment: hi ha un lleuger matís. A més, cada primavera i cada tardor són diferents quant a la calor i la pluja, cosa que sens dubte t’obligaria a modificar la pauta de reg.

Quan vegis que per fi! apareixen les primeres fulles, fes regs més espaiats. Observa i toca les fulles: si les sents dures i carnoses, no cal regar.

Durant el creixement, evita mullar les fulles i menys encara les flors. El reg s’ha de fer sempre sobre el substrat. Si plou, es mullaran inevitablement, però tu no ho facis per costum.

No augmentis la freqüència de reg durant la floració però sí quan les flors es marceixen: ajudarà que el bulb engreixi i acumuli reserves per a l’any que ve.

Els bulbs de primavera agrairan un encoixinat de palla o escorça de pi per mantenir la humitat del substrat durant més temps a l’estiu. La pauta de reg s’haurà d’incrementar en funció de la calor, igual que faries amb les hortalisses i altres plantes.

Adobat i fertilització (amb substrat nou o usat)

No són plantes exigents en nutrients i a més no els agraden els adobs rics en nitrogen (N).
Si fas servir un substrat nou per la teva lassanya de bulbs, no hauràs d’afegir absolutament res a la terra fins que vegis que comencen a formar-se les flors. En aquell moment, els vindrà genial una aportació extra de fòsfor i potassi per potenciar la floració. Utilitza un fertilitzant per a plantes amb flor en format líquid o sòlid i segueix la dosificació i la periodicitat indicada pel fabricant.
Quan comença la floració no és recomanable adobar els bulbs.

Però si has de reutilitzar un substrat en què ja hi has cultivat altres plantes, afegeix un bon grapat d’adob orgànic abans de la sembra. Acostumo a fer servir humus de cuc com a adob de fons, tot i que també he utilitzat fems de cavall i adob ecològic en pèl·lets amb bons resultats.
Quan veig que germinen, faig servir un fertilitzant líquid per a floració i segueixo la mateixa pauta que he explicat abans.

Plagues o problemes

Compte amb els cargols i els llimacs que estan actius i feliços, amb menjar gratis i les pluges de primavera i tardor. Curiosament, aquestes pluges no afecten els bulbs germinats, que ja no es podreixen malgrat l’excés d’humitat. Això sí: si fas servir plats o safates sota testos i jardineres, retira’ls o buida’ls d’aigua amb regularitat.
A banda d’això, els bulbs tenen pocs problemes en testos, els meus no he tingut mai altres plagues habituals en altres plantes com la mosca blanca, el pugó o l’aranya vermella.

Com conservar els bulbs després de la floració

Els bulbs més petits són els dels crocus, les frèsies, els ranuncles i els muscaris. Si els teus testos no són molt profunds però vols provar a fer una lassanya, prescindeix de les tulipes, jacints, iris i narcisos i tria varietats de bulb petit

Tinc costum de preparar una lassanya de bulbs cada tardor. Sento debilitat pels crocus i els muscaris i a més, tinc més tests grans disponibles. Els bulbs són plantes realment rústiques, que requereixen poca atenció i la seva floració atrau un munt de pol·linitzadors just en el moment en què les faves i els pèsols comencen a florir. És un win-win de manual.

Però quan arriba la primavera, acostumo a necessitar aquest test i no deixo els bulbs a la terra esperant que tornin a germinar l’any següent. Sempre els arrenco i els guardo per tornar a sembrar-los a la tardor. Això és el que faig:

  • Gaudeixo de les flors mentre duren i quan comencen a pansir-se, les tallo el més a prop possible de la base.
  • Augmento la freqüència de reg perquè el bulb engreixi. Les fulles de la planta solen seguir vives, recorda que són un bon indicatiu de les necessitats d’aigua.
  • Quan les fulles comencen a pansir-se, arrenco els bulbs a poc a poc per anar recuperant-los per capes i no barrejar-los entre si.
  • Tallo les fulles, les arrels i els deixo estesos sobre paper de diari durant tres o quatre dies perquè s’assequin. Això em permet eliminar millor el substrat que sol quedar-hi adherit.
  • Finalment, els guardo embolicats en paper de diari fins a la tardor següent. Veuras que alguns bulbs s’han multiplicat, formant fillols. Els fillols són bulbs de mida petita que comencen a formar-se enganxats al seu bulb mare. Com més grans siguin, millor!
  • No oblidis etiquetar-los per recordar de quina planta es tracta. Guarda’ls en un lloc fosc i sec.

Per acabar, et recomano fer un cop d’ull a El Blog de la Tabla. Té una secció dedicada íntegrament a les plantes bulboses on podràs descobrir bulbs amb flors increïbles per plantar al teu hort o jardí.

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *