Search
Close this search box.

Com trasplantar maduixes d’arrel nua

Aquest any he tornat a plantar maduixes. En feia molts que les vaig eliminar de l’hort perquè sempre arriba un moment en què si no n’estas molt pendent, acaben envaint-ho tot. Me’n vaig cansar i em vaig dir: “Ah, si? Doncs fora!”.
Però ara, amb la Sara voltant per casa em fa il·lusió que pugui menjar maduixes de la tieta. Que les vegi créixer i haver-li de dir allò de que “No, encara no són vermelles, no es poden menjar!”

Planter de maduixes d’arrel nua

Tot i que es poden trobar llavors de maduixa, el més habitual és comprar-ne planter. A a majoria de comerços especialitzats solen tenir dues opcions: o bé els testos petitons amb la planta ja crescudeta (i molt sovint amb flors i/o maduixes) o bé planter més petit, en les safates negres o de pórex habituals.

Només alguns planteraires,(la majoria del Maresme), tenen planter d’arrel nua. Pel que tinc entès, és el que compren els pagesos que s’hi dediquen. Aquest any en vaig trobar a la Fira de la Candelera, i com que no ho havia provat mai amb aquestes varietats, el vaig comprar.
El senyor de la parada, em va preguntar de quina de les dues varietats el volia: si de les “normals” o les de “tot l’any”. No m’ho vaig pensar gaire, li vaig dir que les de tot l’any i així és com vaig endur-me cap a casa planter de maduixa de la varietat Albion.

Com que és prou particular i és recomanable procedir d’una determinada manera abans de trasplantar-lo, m’he decidit a gravar-vos aquest video:

Les maduixes a Pagesos de ciutat

L’avantatge de fer el programa de ràdio, és que ens permet entrevistar directament a pagesos que s’hi dediquen i aprendre’n molt. Tot i que ja havia sentit a parlar de la necessitat de vernalització de les maduixes, em va sorprendre constatar-ho en la entrevista que ens va oferir en Joan Borrell de Maduixes.cat, una empresa que fa més de 50 anys que es dedica al cultiu de la tan preciada maduixa del Maresme.

La vernalització no és altra cosa que la necessitat que tenen algunes plantes de passar molt de fred a l’hivern per poder brotar amb força. En el cas de les maduixes és molt important que així sigui, ja que si no, la planta no produeix igual.
Penso que la explicació d’en Joan va ser prou interessant com per deixar-vos-la aqui. Segur que si esteu cultivant maduixes a casa hi aprendreu un grapat de coses.
Salut!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *