Search
Close this search box.

Com plantar maduixa

maduixa-com-plantar-test

Aquests dies és habitual trobar amb facilitat plantetes de maduixa. I com no caure en la temptació? Aquí us deixo quatre consells i unes fotos per completar la informació sobre el cultiu de la maduixa en els nostres horts urbans.

1) No compreu moltes plantes aquest any.
Les maduixes es reprodueixen molt fàcilment a partir d’estolons que elles mateixes fan créixer durant la temporada. Són unes tiges llargues que surten de la base de la planteta i que quan troben terra comencen a emetre fulletes i arrels. De cada planteta n’hi poden arribar a sortir fins a cinc o sis, o sigui que potser val la pena no comprar gaires plantons aquest any perque al final de la temporada probablement us trobeu amb una bona colla de noves plantetes que sap greu sacrificar si no es té més espai.

2) Compreu plantes que tinguin flors per sortir
Quan trieu els plantons, mireu de separar les fulles i que a dins hi hagi bastantes floretes. Cada una d’elles serà una futura maduixa.
És millor fer-ho així i veure-les crèixer a casa que no pas agafar-ne algunes amb maduixes ja mig vermelles però que potser no en produiran més.

3) Condicions de cultiu
Les maduixes, segons la meva experiència, no necessiten de molta profunditat per a créixer bé. Les he tingut en jardineres de 30 cms de fondària, en torretes petites de 12 cm de diàmetre, i actualment estan a terra a la zona on tinc les flors.
Val a dir que actualment s’han reproduït molt més (no hi ha res com sembrar a terra directament), però el que vull deixar clar és que no cal sacrificar torretes de més profunditat per a elles.

4) Llum i reg
Hi ha qui ha comentat al fòrum que si ha tingut les maduixeres a ple sol no li han produït gaire. Això és degut a que per a fructificar, la maduixa ha d’estar a un màxim de 20 graus, temperatura que es sobrepassa de sobres durant l’estiu si estan a ple sol.
Jo les hi tinc habitualment i no em puc queixar. El que sí és cert és que els mesos de més calor demanen molta més aigua, ja que del contrari les fulles es comencen a secar i la planta podria acabar morint.
Cal controlar-ne doncs el reg durant aquests mesos i provar diferents ubicacions fins a trobar la definitiva.

5) Adobs
Sembla que són bastant exigents en quant a l’adobat. Jo hi vaig afegint humus de cuc quan em sembla, sense seguir una pauta, però vigilant que no els en falti quan comencen a emetre les primeres floretes.

6) Reproducció per estolons
Quan la planta comenci a emetre estolons, poseu-los dins d’un petit test amb terra, enfonsant-lo una mica. Quan noteu que ja ha agafat, podeu tallar l’estoló arran de la mare i de la filla, com si fos un cordó umbilical.
Pot ser que d’un estoló en surti un altre, sobretot si encara està lligat a la planta mare.

7) Un parell de coses més…
Les maduixeres són una planta bastant dura. Aguanta temperatures molt fredes, així que durant l’hivern no hi penseu massa. Regueu-les una mica però de tant en tant, i no us preocupeu si veieu que les fulles s’assequen una mica i les que queden agafen tons rogencs. És normal.

A la primavera, les plantes comencen a emetre noves fulles a partir de l’ullet que tenen. A partir d’aquell moment vigileu-ne el reg i l’adob, doncs de seguida comencen a sortir les flors.

Per a més informació sobre el cultiu de les maduixes, podeu consultar la web de Infoagro i la de Infojardín.

I com sempre dic, aquests consells els baso en la meva pròpia i possiblement equivocada experiència. Així que qualsevol comentari al respecte serà apreciat!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

5 respostes

  1. Hooola que tal!

    Noia, ets una font, per no dir volcà, d’informació!
    Estic saturat… i vaig paint lentament tot el que publiques i expliques…

    Gràcies de nou!
    Per tot!

    CESC*!

  2. hola,
    nosaltres fa tres anys que plantem maduixes a diferents llocs. vull dir no directament a terra amb un bidó de plàstic amb forats i aquest anys amb un taula jardinera amb uns 15 cm, de terra,
    tot al sol surt una petita flor però no les maduixes.
    no sabem quin problema podem tenir.
    us demanem informació
    salutacions
    mercè costals

    1. Hola Mercè,

      Les maduixes necessiten de temperatures baixes a l’hivern per afavorir la floració. I és possible que les vostres plantes siguin velles i les temperatures hivernals, massa suaus.
      Podeu provar a guardar alguns esqueixos a la nevera que replantareu per primavera. La manca de floració també pot ser deguda a una fertilització insuficient.
      Si em vols donar més detalls potser en treiem l’entrallat 😉

      Salut!