Com sembrar bulbs de safrà

azafra-safra-sembrar

L’any 2006, uns quants membres d’Infojardín vam decidir sembrar safrà als nostres horts urbans. Vam poder trobar un productor professional que ens va vendre bulbs i des de llavors els cultivem exitosament.

Pel que sembla, el 2013 ha estat extraordinari pel que fa a la collita de bulbs de safrà. Fa uns dies vaig rebre un correu d’en José Ramón (@azafranesjiloca), en el que m’ho explicava, amb aquell puntet d’orgull del que conrea la terra amb esforç i amb amor. Més encara quan tota la collita està dedicada a un sol producte, com és el cas del safrà.

En el seu mail, s’oferia a enviar-me uns bulbs de regal per a que ho veiés per mi mateixa. Li vaig demanar que siusplau, hi posés una mostra de cada una de les mides que comercialitzen per tal de fer-ne una comparativa. Espero que en la fotografia ho pogueu apreciar, vaig quedar realment sorpresa al comprovar que els bulbs dels que em parlava eren realment grans, gairebé de la mida d’una cabeça d’alls.

Com sembrar safrà en un hort a terra

Per sembrar els bulbs hem de tenir la terra ben adobada amb adob natural (fems), el millor seria el de vaca, però si no és possible pot servir el d’ovella, gallina, etc.

Un cop afegits els fems, es remouen amb la terra en la que hi traçarem uns solcs d’aproximadament 15-18 cm. on hi posarem els bulbs amb la cúa cap amunt i amb una distància entre ells d’uns 12-14 cm. Un cop sembrats, taparem el solc a l’obrir-ne el següent. 

El bulb sembrat no l’hem de treure de la terra en 5 anys, ja que cada any ens donarà la rosa del safrà (el primer any en dóna poc o gens per ser planta nova).

El 5è any i a finals de Maig, primers de Juny, es treu de la terra ja que a més de donar-nos flor durant aquests anys es multipliquen, pel que de cada bulb sembrat en podrem recollir de 8 a 10 de nous, que es treuen del terra com una panotxa bruta i que després netejarem. D’aquesta feina s’en diu “esfarfollar”, que és treure’n vàries capes de pell deixant només la última i treient-li el cul per així tenir-la en condicions i sembrar-la de nou al cap d’uns mesos, iniciant així un nou cicle de cultiu de 5 anys.

Instruccions facilitades per Azafranes Jiloca

Com sembrar safrà en un hort urbà

azafra-safra-planta
Plantes de safrà a principis de primavera. Ja han donat les flors i els bulbs estan acumulant reserves per la propera temporada.

El cultiu del safrà és molt senzill en hort urbà, i a més és d’aquelles plantes de les que resulta fàcil conseguir-ne més llavor. Les bulboses s’assemblen en aquest sentit als alls, que de fet s’havien classificat durant molt de temps en la mateixa familia: d’un sol bulb en recollirem més d’un en acabar la temporada, igual que d’un gra d’all n’obtenim una cabeça,  pel que són relativament fàcils de reproduïr. Només hem de tenir present que es tracta d’una planta de secà i haurem d’intentar imitar aquesta necessitat per cultivar-la.

Podeu sembrar els bulbs en jardineres o torretes, més o menys junts, però a mi sempre em va bé fer-ho en aquestes torretes de plàstic a les que els dóno mil utilitats. A més, tinc vàries safates de plàstic que em van donar en un viver i així em resulta molt fàcil de moure-les segons em convé.

És clar que si teniu un hort de terra-terra les podeu repartir allà on vulgueu, però heu de tenir present només un punt: en ser un cultiu de secà, les pluges de la primavera poden malmetre els nous bulbs, podrint-los, pel que seria convenient ubicar-los en algun lloc que us permetés controlar millor la humitat que reben.

Quan és època de plantar safrà?

L’època de sembra dels bulbs va del Juliol al Setembre. Diuen que és millor al juliol, així que ara seria el moment de plantar-los. En el moment de fer-ho no cal enfonsar molt el bulb, amb deixar-lo només cobert n’hi ha prou.

No cal regar-lo massa tampoc. Penseu que el bulb de qualsevol planta és la primera reserva d’aliment que té, o és que mai no se us ha grillat un all? En aquest cas és el mateix: si teniu els bulbs sense plantar poden germinar i arribar fins i tot a fer flor. Però no és el cas, no és així com els hem de cultivar.

Si els sembreu ara, més o menys cap al setembre veureu que en surten unes petites tiges, són les fulles, que tenen aquesta forma com “d’agulles”. Entremig apareixeran les flors, que són d’un preciós color violeta. Al mig de les flors hi ha els estigmes i els estils, que són els brins que hem de recol·lectar per assecar posteriorment.

Com assecar els brins de safrà

Cal estar MOLT pendent de la floració del safrà, ja que la flor s’hauria de collir el mateix dia que s’obre. Ja fa anys que segueixo les indicacions del Mestre Destripaterrones per recollir-les i torrar-ne els pelets:

[…] la rosa florece al amanecer y después se marchita, por lo tanto hay que estar muy atentos en recolectarla, como no florecen todas a la vez, veremos que cada día abren unas cuantas, las recolectamos y guardamos en el frigo, al día siguiente otras pocas y cuando tengamos todas procedemos a quitarles los estigmas (pelitos de color rojo en el centro), tiene otros pelitos al lado de color amarillo que no son de la misma calidad ni aroma pero se pueden aprovechar porque también dan color, no tanto pero dan, se colocan en un platito, los echamos en una sartén normal y a fuego muy lento les vamos dando vueltas hasta que veamos que están completamente secos, cuidado con no pasarse, se queman muy facilmente, posteriormente los metemos en un tarrito de cristal y a guardar

Destripaterrones, al fòrum d’infojardin

Us deixo aquest video emès a Aragon TV en el que podreu aprendre més sobre el cultiu, tot de termes curiosos sobre el seu procès i sobretot, conèixer les persones, als membres d’aquesta familia que cultiva safrà ecològic.
De tot cor els desitjo que la collita del proper any sigui tan extraordinària com la d’aquest.

Imatge de capçalera: Johan Puisais from Pixabay 

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *