Quan collir el tomàquet de penjar o de ramallet?

M’arriba una consulta que em diu:

Tengo un pequeño huerto en macetas y este año he cogido tomates de colgar. Mi pregunta es cuando los tengo que recoger , cuando tenga ya uno maduro o cuando todos empiezen a madurar.

José María

Els tomàquets de penjar s’utilitzen habitualment per preparar el pa amb tomàquet, tot i que es poden utilitzar a la cuina amb qualsevol altra finalitat. Se’ls anomena de moltes maneres: tomacons, de ramallet, mallorquins, d’enfilar. També pel nom de les (afortunadament) infinites varietats que es troben arreu del territori.

El dubte d’en Jose Maria és molt habitual, ja que així com la resta de varietats de tomàquet s’acostumen a collir per consumir-los inmediatament, els de penjar tenen una llarga conservació, que depén precisament del moment en què els recollim i de com els guardem per a que durin entre 6 i 8 mesos.

Per experiència pròpia (amb la varietat de tomàquets de penjar “Bombilla”) i pel que expliquen alguns companys, s’acostumen a recollir quan la meitat del ramallet està madur. No us preocupeu pel fet de que n’hi hagi dos, tres o quatre ben verds, ja maduraran.

Per conservar-los, podem fer-ho de vàries maneres, això si, intentant no retirar mai el peduncle que uneix el tomàquet amb la mata:

-Buscar sempre un lloc on la temperatura sigui el més estable possible, i a poder ser, que no hi hagi un excès d’humitat.
-Penjant els ramallets d’un filferro
-S’agafa fil i agulla i s’enfilen a través del peduncle en grups de 10 o 12 unitats, per penjar-los posteriorment.
-Posant-los en caixes de fruita que prèviament haurem folrat amb paper de diari. Si a més podem separar un tomàquet de l’altre amb cartronets, evitarem que un de fet malbé ens podreixi el del costat.

Hi ha un missatge a Infojardín amb un títol molt divertit: “Tomates de colgar – Instrucciones de uso”. Hi podreu trobar fotografies del mètode que utilitzen els companys i segur que n’agafareu idees.

Aprofito aquest missatge per fer-vos saber que aquest bloc participa en els Premis Blocs 2012, organitzat per Stic.cat, en la categoria de Sostenibilitat i Medi Ambient.
Si us vé de gust passar uns minuts descobrint blocs en català sobre temes diversos, us aconsello que us hi passeu, i si em voleu agraïr la feina amb un vot, doncs jo feliç!

Salut!!!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i conrear’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà i assessories, col·laboro amb empreses de jardineria i mitjans especialitzats i he publicat dos llibres que t’ajudaran a començar: Hort urbà (Iceberg Editorial, 2025) i Pagesos de ciutat (Viena, 2014)

També et pot interessar

2 respostes

  1. Muchas gracias Esther por todos tus consejos, el año pasado hice un taller d’hort urbà y al final la mosca blanca pudo con mis tomateras. Este año he vuelto a insistir y estan preciosas pero me ha aparecido un tomate con el “culo negro”, probaré la leche como remedio más fácil.

    Un saludo.
    Carmen

  2. Bones Ester,

    El peduncle és indispensable de no retira’l mai?? Els nostres veïns tenen horts i sempre ens passen tomates de penjar però sempre s’acaben podrint aviat, i al lleguir el teu article veig que comentes lo del peduncle i a nosaltres sempre ens els passen sense…pot ser aquest la raó??

    moltes gràcies per difundre el coneixament!

    Salut i gracies

    David

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *