Tomàquets amb el cul negre

culo-negro-tomate

Aquest és el moment de més efervescència a l’hortet, la majoria de les hortalisses estan produint però… sempre passen coses i aquesta és una d’elles.

Un bon dia t’acostes a donar un cop d’ull a les teves estimades tomaqueres i descobreixes que aquells tomàquets que estas cuidant i mimant de fa mesos, tenen el cul negre, grrrrr!!!

A veure… calma. La cosa té solució. Però aquests tomàquets, lamentablement, ja no els podrem recuperar: estem davant d’un episodi de Podridura apical. Veiem què en diu Infoagro sobre aquesta fisiopatía:

Fisiopatía de cultivos causada por una deficiencia localizada de calcio (Ca) en los tejidos distales del fruto. Este desorden puede presentarse como un área negra visible (necrosis) en la parte distal (inferior) del fruto y en cultivares sensibles puede causar una pudrición interna. (Infoagro.com)

Heu entès alguna cosa? Doncs si, és una deficiència de calci que pot donar-se no només en els tomàquets, també en pebrots i esbergínies.Compte però, ja que això pot passar per varies raons, incloent-hi un excés o manca de reg. Així que anem per parts: 

Les hortalisses absorbeixen els nutrients que necessiten del sòl a través de les arrels. El calci, obviament, és un d’ells. Si utilitzem un bon substrat per les torretes o el nostre hort està ben adobat, les plantes haurien de poder trobar-hi de tot. Però de vegades això no és així i per això apareixen aquestes taques al cul dels tomàquets. També pot ser que el substrat tingui calci però que les arrels no puguin absorbir-lo.
Si hem regat en excés, les arrels estaran anegades, xopes d’aigua. En canvi, si hem regat poc, pot ser que la planta no hagi pogut desenvolupar un bon sistema radicular i les arrels siguin petites, el que tampoc afavoreix l’absorció de nutrients. És per això que la solució a aquest tipus de necrosi està sempre en afegir calci però també hem de preguntar-nos si estem regant bé.  

La solució

necrosi-del-tomaquet
La necrosi o podridura apical del tomàquet també rep el nom de “la pesseta”, cul negre o cul cagat

 El calci el podem afegir de varies maneres:
-Comprant un producte apropiat a la nostra botiga habitual (nitrat de calci, Calciprón), i aplicar-lo segons les indicacions del fabricant.
-Afegint 250 ml de llet (un got) a un litre d’aigua i regar amb això. També ho podem aplicar mitjançant pulverització foliar si sospitem que el problema pot venir pel que us he explicat abans (excés o manca de reg).
-Tirar una mica de llet en pols sobre el substrat i regar a continuació.A Infojardín s’ha comentat també que la salinitat del sòl pot influir en l’absorció del calci. Per això alguns companys de zones costaneres apliquen calci amb una certa regularitat a les seves plantes.
També hi ha qui diu que hi ha varietats de tomàquets més sensibles a aquesta mancança (fet que només puc corroborar per les experiències d’alguns amics que s’hi han trobat).

Personalment penso que és important parar atenció al tema del reg, sobretot en contenidors, ja que per la seva mida i per estar exposats al sol durant tot el dia, necessiten reg més constant.
Us recomano que quan finalitzeu la temporada i arranqueu les mates dels tomàquets, pebrots i esbergínies, us fixeu en la mida de les seves arrels.El meu primer any em va sorprendre que les plantes tinguéssin poques arrels, no m’ho esperava. Per lo grans que eren les mates, pensava que a l’arrancar-les em sortirien en bloc, ocupant tot l’espai però no va ser així.

L’estiu següent i seguint una recomanació del Mestre Peret a un company del fòrum, vaig començar a regar-les d’una altra manera. Estàvem en una trobada veient un hort que tenia instal.lació de reg gota a gota. I els goters estàven tocant la tija de les tomaqueres.
En Peret s’ho va mirar, va anar a buscar al propietari de l’hort i li va dir: “Són les raíls les que han d’anar a l’aigua, no l’aigua a les raíls”. (En Peret és de Tarragona, les “raíls” són les arrels).

En vaig prendre nota mentalment i des de llavors rego sempre al voltant de la tija, mai tocant-lo. I dins de les possibilitats que em permet la mida de la torreta, vaig allunyant-me del centre conforme la planta va creixent. Aquesta ha estat la meva manera d’aplicar el consell d’en Peret a l’hortet, espero que a vosaltres també us sigui d’ajuda.

Salutacions!!!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i conrear’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà i assessories, col·laboro amb empreses de jardineria i mitjans especialitzats i he publicat dos llibres que t’ajudaran a començar: Hort urbà (Iceberg Editorial, 2025) i Pagesos de ciutat (Viena, 2014)

També et pot interessar

6 respostes

  1. Hola Ester, gràcies a que has deixat un comentari al meu bloc he descobert el teu. I com que jo tinc un hortet urbà i un al camp, em seràs molt útil. M’hi passajaré a partir de setembre, perquè l’internet que tinc al camp és lentíssim! Em faig seguidora ja!
    Una abraçada,
    Nani

  2. Gràcies a tu, Nani, per les teves meravelloses receptes i enhorabona en aquest primer aniversari.Ens seguim :)))

    1. Hola : Fa aproxim. un mes vaig muntar un hort urbà al terrat amb capses de plàstic d’aquestes de les verdures i fruites. Només hi ha una profunditat de sustrat de uns 15-18 cm.. Les he anat regant cada dia al vespre uns 4 ó 5 minuts. I ara em trobo amb aquest problema de les tomaqueres grogues, fulles groges i s’assecan, estan com tristes i els tomaquets amb el cul negre. No sé si he regat poc o massa, 5 minuts al dia es massa ??. Al no poguer comprobar ara les arrels , com puc solucionar aquest problema per evitar arrencar-ho tot ara ???. Vaig tirar.hi fungicida de azufre i tambe Oxicloruro de cobre, peró crec que el problema esta en el rec. Em podeu ajudar.??? gràcies,

      1. Hola Lluís,

        Doncs 5 minuts pot ser massa en funció de dues coses: el volum de les caixes i la quantitat d’aigua que surt del reg per goteig. El meu consell és que fins que no li agafis el punt a la quantitat d’aigua, intentis regar amb una regadora, i que abans de fer-ho, clavis l’índex en el substrat per comprovar el grau d’humitat de la terra.

        Tenint en compte que la fondària és poca (15-18 cms pel que dius) i que el reg queda molt localitzat (al caure la goteta del reg en un sol punt), m’arriscaria a dir que potser és massa aigua per les tomaqueres.
        Com les tens, ara? A veure si les podem salvar!

        1. Hola .
          Gràcies per contestar.

          Vaig consultar al Sindicat de pagesos i a algún amic que tambe te hort, i vaig posar-hi primer una ruixada de liquid de Sofre, despres una barrega de Fungicida (Coura de color blau) i Insecticida, perque em varen dir que podria ser degut a algún insecta.

          Tambe hi he posat aquelles boletes blaves de abono (Hidrogen ,etc.) sobre el sustrat per vuera si li faltava algun componen orgànic.

          Peró resulta que els tomaquets , la majoria estan molt grocs (ni verds ni vermells),i alguns amb el cul negre com podrits, les fulles seques i groges i les tomaqueres tristes.
          N’he tornat a sembrar 4 tomaqueres més fa pocs dies ( de pometa ) i de moment sembla que van millor.

          Els enciams ha sigut el millor de tot, i els pebrots també perque ja estan sortin bastants pebrots verds . També tinc espinacs que començan a creixa i mongeteres, i una carbaçonera, pero encara són petites les plantes. Veig que els tomàquets és el mes delicat. Les escaroles tampoc s’han fet gaire , han quedat petites ( potser no és el temps ).

          Bé, gràcies , ja aniré aprenent suposo.

          Una abraçada.
          Lluís Ferrer Clausell.

          1. I tant que n’aniras aprenent, no en tinguis cap dubte!!! El primer any sempre sol ser el més complicat, tot és nou i per descobrir.
            Sort!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *