Search
Close this search box.

Què és un adob foliar

Potser si hagués seguit un cert ordre en el tema dels adobs, els foliars haurien ocupat el darrer lloc. Però en aquests moments en què tenim tants dies seguits de plujes, els foliars són potser els únics que podem aportar en aquests moments a les nostres plantes.
Però anem per parts, i comencem pel principi:

Les fulles de les nostres plantes també poden absorbir nutrients. Pel que sembla, els metabolitzen ràpidament i resulta molt interessant per aportar microelements, que és com s’anomenen aquells elements que les plantes necessiten però en menor quantitat que el N-P-K.

Això sí, cal tenir en compte que els adobs foliars són un complement a l’adobat per les arrels, que és la principal via d’aliment de la planta, per la qual cosa no podem substituïr l’un per l’altre.

Com aplicar els adobs foliars

  • Es dissolen en aigua i s’apliquen pulveritzant-los sobre les fulles.
  • No s’han d’aplicar mai sobre les flors
  • Per prevenir cremades a les fulles, respectar sempre les dosis indicades als envasos.
  • No aplicar-los mai a ple sol, és millor fer-ho a primera hora del matí o a última de la tarda.
  • No aplicar-los si hi ha risc de pluja, ja que les fulles es renten i es perdria l’adob.

Quins adobs foliars hi ha?

Suposo que tants com marques hi ha al mercat. Jo aquest any he comprat tres adobs de la marca Jarcas, a veure si van tant bé com m’han aconsellat a Infojardín. N’hi ha diferents composicions, tal i com podeu veure a l’enllaç. Aquests són líquids però també existeixen adobs foliars solubles en aigua (o sigui, en pols per dissoldre i aplicar després).

Concretament aquests de Jarcas es poden aplicar foliarment o a través del reg normal, en diferent dosis segons el sistema a utilitzar.
No en conec cap d’altre que sigui d’origen orgànic, així que m’estimo més no mencionar-ne cap per por a ficar la pota. Això no vol dir que no n’hi hagin, eh? Però sí us puc dir que he fet servir el guano líquid de la casa Compo per adobar foliarment posant-hi la meitat de la dosi que s’indica pel reg.

Perquè és recomanable fer servir adob foliar ara que plou tant?

Al començament d’aquesta entrada us feia aquest comentari i ara vé el perquè de la meva afirmació.
A Catalunya portem prop d’un mes amb pluges gairebé diàries. Suposo que depén de cada un i de si té l’hortet a cobert, però és molt possible que la majoria de les nostres torretes i jardineres estiguin anegades d’aigua i el substrat, de tanta pluja s’hagi “rentat” de nutrients.

A més, les pobres arrels deuen estar patint d’allò més, ofegades per l’aigua que cau continuament. Elles també respiren i a no ser que mirem de tapar les torretes, segur que més d’una planta pot morir per asfixia radicular (excés de reg) apart de tots els problemes de fongs que pot comportar una temporadeta com la que estem passant.

Tenint en compte aquesta situació, l’adobat foliar ens permet d’una banda aportar nutrients a la planta i per una altra, no ofegar més les arrels aplicant l’adob mitjançant el reg.

En el meu cas, si heu llegit el meu missatge de fa un parell de dies, haureu vist que tinc gairebé totes les torretes protegides amb plàstics per evitar la pluja continuada. Ahir a la nit que no plovia vaig aplicar-los l’adob foliar i aquest matí les he tornades a tapar perquè segons la previsió, havia de ploure (com així ha estat). Veurem aquesta nit si els noto alguna cosa especial perquè ho he fet ja amb l’adob de Jarcas del que us parlava més amunt. Us n’explicaré el resultat!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *