Explicar com germinar llavors no es fa en un tres i no res. Hi ha molts consells a donar per aquells que no ho han fet mai i per això he decidit revisar les entrades ja publicades al bloc, ampliant-les i afegint-hi enllaços que penso que us poden aportar més informació.
Ja fa dies que a Infojardín estem en plena efervescència amb el planter. Qui més qui menys ja l’ha posat i ahir i avui, amb la baixada de les temperatures, tots patint per les nostres llavors tot just acabades de germinar…
Vaig prometre al començar el Picabook que parlaria del planter en un tema apart i vull complir la promesa. Però el tema dóna per llarg, així que m’imagino que hauré de dividir el tema d’alguna manera.
D’entrada, deixeu-me enumerar-vos algunes coses molt bàsiques sobre la germinació de llavors, per així poder començar ja.
Què necessitem
-Un recipient on fer germinar les llavors
-Substrat apropiat per a la germinació
-Les llavors
-Aigua
-Temperatura
Triar els recipients
Per a germinar les llavors podem utilitzar molts i variats recipients, la majoria d’ells reciclats d’altres usos (veureu fins a on arriba la inventiva!!).
Així, podem fer servir envasos de iogourt, fiambreres de plàstic, petits testos fets amb paper de diari…
També unes plates que venen a les cooperatives agrícoles i botigues especialitzades que poden ser de porexpan o de plàstic i que tenen tot de foradets per a omplir-los de terra. N’hi ha de vàries mides i colors.
Triar el substrat
En principi les llavors poden germinar en qualsevol substrat, però n’hi ha d’especials per a tal fi. A Infojardín, la majoria fem servir un que es diu Compo Semilleros per tal de no escalfar-nos massa el cap.
En qualsevol cas, és convenient que sigui un substrat ric en nutrients per a afavorir el creixement de les llavors i que no sigui excessivament compacte per tal de que les arrels es puguin desenvolupar correctament.
Si teniu torba negra o rossa, és un substrat ideal, afegint-hi perlita per afavorir l’aireació.
Però repeteixo, les llavors poden germinar en gairebé qualsevol substrat.
Les llavors
Vull mencionar aquí que és important que les llavors hagin estat ben conservades per tal que germinin amb èxit. Sempre és millor utilitzar llavors de l’any anterior doncs tot i que si són més antigues poden germinar també, trigaran molt més.
Aigua
De tant bàsic, gairebé fa vergonya parlar-ne 🙂
No he sentit mai a dir que cal que sigui aigua embotellada, o de pluja, però el que sí és cert és que si deixeu una galleda plena en repòs, es veu que al dia següent n’haurà desaparegut gran part del clor que conté.
És molt important per a la germinació que no els falti humitat, així que podeu regar el planter amb un vaporitzador o similar per tal de no remoure la terra.
Temperatura
És primordial i molt, molt important per a la germinació de les llavors de les hortalisses d’estiu. I un altre punt que dóna lloc a molta inventiva per part dels companys del fòrum.
Però d’aquest punt ja us en parlaré en una altra ocasió perquè el tema dels germinadors dóna per a un altre missatge ben complert.
El que heu de saber és que convé que les llavors tinguin una temperatura d’uns 18 a 25 graus per germinar correctament i que això d’entrada ho podeu aconseguir apropant els contenidors a alguna font de calor.
Com sembrar les llavors
- El més habitual és emplenar els contenidor de substrat, regar-lo i a continuació dipositar-hi les llavors. En un potet de iogourt s’hi podrien posar sense problemes de 8 a 10 llavors de gairebé qualsevol hortalissa, tenint en compte que quan creixin una mica les haurem de separar per tal de fer-les crèixer individualment (d’aquest pas en castellà se’n diu “repicado”)
- Cobrir les llavors amb una capa molt fina de substrat, mig centímetre aproximadament.
- Regar superficialment
- Apropar el contenidor a una font de calor, mantenint-ne la humitat
Quan triguen a germinar les llavors
Depén de varis factors: d’una banda, de quina hortalissa es tracta. I d’altra banda, de lo antigues o noves que siguin les llavors (les més noves germinaran abans).
Per norma general, els enciams triguen molt poc, uns 3 dies en germinar. Els tomàquets de 4 a 5. Totes les cucurbitàcies triguen poc, uns 5 dies també.
Els més tardans acostumen a ser els pebrots, que poden trigar perfectament un mes en nèixer i que a més són els que necessiten la temperatura més alta, uns 25º.
Podeu veure una taula sobre com de fons heu de sembrar les llavors i els dies que triguen a germinar en aquest enllaç.
Què fer quan ja han germinat les llavors
En aquest punt és quan hem de mirar de donar-los el màxim de llum possible, ja que les plantes al nèixer la busquen desesperadament, donant lloc al que a Infojardín anomenem “síndrome del hilillo”. Això és, les plantes creixen amunt i amunt, amb una tija molt llarga i fina fins que al final es tomben pel seu propi pes.
És convenient doncs posar-les a on puguin rebre el màxim de llum però no sol directe, ja que al ser tant petites corren el risc de cremar-se.
Quan eixen les llavors, apareixen primer els cotiledons, que són dues fulletes petites molt similars en totes les espècies i poc després, el que ja s’anomenen fulles de veritat i que varien de forma segons l’hortalissa. És quan apareixen aquestes quan haurem de pensar en separar les plantetes i plantar-les en contenidors més grans de manera individual, per tal que s’enforteixin al màxim.
D’això en castellà se’n diu “Repicado”. Podeu ampliar informació sobre aquest tema en aquest missatge.
Espero que aquesta informació inicial us sigui d’ajuda per començar. Ara, paciència i a posar el planter!!!
Entrada publicada originalment el Març de 2008.
Revisada el Febrer de 2013