El tema de les llavors genera molts dubtes tant entre als que s’inicien en l’hort urbà com en els que ja fa algun temps que en fem. Una de les consultes que rebo més habitualment és on anar a comprar llavors o planter, i com saber que són ecològiques. Avui, per exemple, m’escrivia En PauLus dient-me:
També et volia preguntar què trobes, si hauria de plantar llavors ecològiques, o tan és? jo prefereixo les eco, però realment no sé si és millor o en realitat és igual si jo les cultivo ecològicament…
Els segells ecològics
La resposta no és pas fàcil, perquè sovint els motius que ens porten a formular-nos aquestes preguntes són diversos. A veure, anem per pams: de llavors, en podem trobar d’etiquetades com a ecològiques en comerços tradicionals i online.
Per estar segurs de que ho són, hi hem de buscar el segell de l’organisme certificador (que a Catalunya és el CCPAE i a nivell europeu, una fulla sobre fons verd).
El mateix discurs és aplicable al planter, tot i que d’aquest es fa realment més difícil de trobar-ne de certificat. No és impossible, però la majoria del que trobareu, no només no és ecològic, a més, és híbrid.
La opció més habitual entre els aficionats és cultivar llavors comprades o que s’han aconseguit mitjançant intercanvis. En aquest darrer cas, ens haurem de refiar de la persona que ens les ha fetes arribar, i de que ens expliqui com ha estat el seu cultiu. Personalment, sóc de la opinió que si les cultivo ecològicament, al cap d’un parell de temporades potser ja puc dir tranquil·lament, que ho són, d’ecològiques. Però és clar, qui m’ho certifica, això? Ningú, evidentment. Només el valor que pugui tenir la meva paraula per la persona a les que li envio.
Perquè volem que les llavors siguin ecològiques?
Penso que aquesta és la pregunta que ens hauriem de formular d’entrada. En el meu cas, sempre i quan no sigui un híbrid, tant me fa si la llavor està certificada com a ecològica o no, perque jo la cultivaré d’aquesta manera. I que una llavor sigui híbrida, no vol dir que sigui “dolenta”. Només m’afecta si en vull guardar llavor. I vosaltres? Ho voleu fer, això de guardar-ne llavors?
La hibridación pot donar-se de manera natural en el nostre hort i no crec que sigui possible per nosaltres, com a aficionats que som, saber-ho amb una certesa total.
Com conseguir llavors?
Tenim dues opcions més apart de les que ens ofereixen els comerços. Buscar-les en fires i festes relacionades amb l’agricultura com ara les que podeu veure en aquesta imatge que correspon a la paradeta de Les Refardes a la Fira de la Candelera o mitjançant intercanvis.

Els intercanvis es poden conseguir de diverses maneres, però us recomano utilitzar el fòrum d’Infojardín, que té un espai destinat única i exclusivament a això: l’intercanvi de llavors i plantes.
Només un consell al respecte: recordeu que ningú té la obligació de compartir les seves llavors amb vosaltres, i menys encara si no oferiu res a canvi. Ho sento, però ho havia de dir.
De vegades rebo missatges de gent que em demana llavors, gairebé exigint-les, i no només no m’ofereix res a canvi sino que no dóna ni les gràcies. D’això, la meva àvia n’hi deia “ser un barrut”, i jo també.
Si no teniu res per aportar, oferiu-vos a enviar un segell i un sobre com a mínim. Les llavors ja són prou regal com per a sobre, haver de pagar-ne el franqueig.
Potser algú de vosaltres pot aportar més opinions respecte al que us he explicat aquí. M’agradarà llegir-les.
Aprofito per avisar de que ahir vaig llençar a la bústia les llavors que tenia pendents d’enviar. Disculpeu-me el retard, vaig una mica atabalada aquests dies.
Salut!!!
5 respostes
Un article molt interessant. Jo cultivo una mica des de fa tres anys i bàsicament ho he fet amb planter (no ecològic) i amb llavor, però sempre ho he cultivat ecològicament amb més o menys èxit. Pel que fa a les llavors, vaig intentar guardar-les d’un any per l’altre i res de res.
Salutacions
Res de res?? I com pot ser això?
Et puc demanar de quina varietat eren les llavors que vas guardar? Ja em diras!
Salut!
Molt bones. Jo les posu a secar i un cop secas les guardo emvolicades amb paper de diari i dins una capseta de plastic negre que tanca força be,( Es de purets de fumar) també ho havia guardat amb els pots dels carrets de fotos, va força be. he arrivat a tenir llavors guardades 3 anys de mongeta i sortir el 85% d’elles. Normalment guardo mongeta i tomaco.
Gràcies per explicar el teu mètode, David! Una abraçada
hola nosaltres som productors de planter ecologic certificat