Search
Close this search box.

El jardí amagat, un llibre deliciós

Avui vull portar-vos un llibre que de ben segur us farà passar una molt bona estona i que espero que us emocioni tan com a mi. Es tracta d’ El Jardí amagat, un llibre publicat a Pol·len Edicions sota criteris d’ecoedició i que ha estat possible gràcies a les donacions dels mecenes a través d’un Verkami.

Presentació del projecte a Verkami

Els seus autors són Pilar Sampietro (periodista de RNE on hi presenta diferents programes de cultura i ecología), Ignacio Somovilla (Llicenciat en Història de l’art i especialitzat en jardineria), Jabier Herreros Lamas (enginyer tècnic agrònom especialitzat en agroecología) i Jorge Bayo (responsable de les il·lustracions). Durant les primeres emissions del programa Vida Verda van començar a pensar en la necessitat de mostrar petits jardins amagats, que completessin les poques propostes públiques que hi ha a la ciutat. La intenció era explicar que, potser, amb aquestes iniciatives (personals algunes i col·lectives unes altres) era possible entendre una altra forma de vida en zones urbanes.

Vaig conèixer la Pilar Sampietro fa tot just unes setmanes, quan va convidar-me al seu programa Vida Verde, que s’emet a Radio Exterior de España. En acabar la entrevista vam estar xerrant una estoneta i em va convidar a la presentació del llibre, que va tenir lloc dijous passat a l’Hotel Casa Camper de Barcelona. Estava tant, tant il·lusionada que va ser impossible dir-li que no. A més em deia “Vine, que t’agradarà!”, i no es va equivocar.

El llibre segueix el curs de les estacions de l’any a través de la visita a un racó de la ciutat on hi ha un jardí o un hort. Alguns estan realment amagats i només des del carrer podem tot just intuir-los, d’altres són ben oberts com és el cas del’Hort del Xino. La estructura del llibre és agradablement sorprenent, ja que cada capítol té una presentació a càrrec de l’Ignacio, on tramet la seva reflexió sobre l’espai en concret, la entrevista amb la persona que cuida aquell hort o jardí a càrrec de la Pilar i per acabar, les propostes de l’expert, en Jabier per millorar-lo encara més. Tot plegat, il·lustrat amb fotografies i les delicioses aquarel·les d’en Jorge.

Quins són els jardins amagats?

El gener l’ocupa el Jardí adormit de la coneguda fotògrafa Colita, al barri de Sants. El febrer l’experiència video-artística d’en Gerard a Vallvidrera. El març la Torre Amat i la Nau de la Consciència a Sarrià. L’abril l’Hort comunitari del Xino al Raval. El maig, l’hort al terrat de l’Hotel Casa Camper del Raval. El juny, un pioner en això de l’hort urbà, el senyor Joan Carulla des del terrat de casa seva al carrer de Navas de Tolosa. El Juliol, el jardí del comerç Olokuti de Gràcia. L’agost és a Palo Alto, al Poblenou. El setembre visitem el balcó de la Patricia, al barri de La Ribera. L’octubre visitem l’hort en un passatge, la vida comunitària del carrer Miguel Àngel de Sants. El novembre l’experiència del carrer Aiguafreda al barri d’Horta, i el desembre la caseta verda d’en Joan, un jardí que es munta i es desmunta. Una Barcelona que us resultarà sorprenent i que estic segura de que us pot arribar a emocionar per l’amor i el respecte a la natura que han sabut captar i transmetre en cada capítol.

La entrevista a Vida Verde

entrevista-vida-verda-rne

Aquest estiu vaig rebre un correu de la Pilar convidant-me a participar en el seu programa i em va fer molta il·lusió. La meva estrena en castellà! No us penseu, no les tenia totes perquè estava segura de que se m’escaparia alguna. Va ser un plaer compartir una estona amb ella i sentir aquell feeling que desprenen les persones a qui els apassiona el que fan, que hi creuen realment i que en fan la seva manera de viure la vida. N’hi ha molta, d’aquesta sensibilitat en el llibre, i la part de la entrevista, (la part de la Pilar) és la que més m’ha emocionat. M’agrada la gent que és així.

Vida verde s’emet en castellà a través de Ràdio Exterior de España però també en català, a través de Ràdio 4 els dimecres a les 22h. El podeu recuperar via Podcast i segur que us agradarà.
Gràcies Pilar per convidar-m’hi i per aquesta delicia de llibre que heu fet entre tots quatre. Una abraçada!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *