Hidratar fibra de coco amb purí d’ortiga

ladrillo-fibra-de-coco

Aquest matí he rebut un correu d’en Karlos, de Bilbao, amb una consulta molt interessant. Això és el que em diu:

Debuto este año con un minihuerto en una azotea a la que pretendo sacar chispas. El caso es el siguiente…. necesito unos 730 litros de sustrato, que pretendo que pesen lo menos kilos posibles.

Estoy valorando utilizar parte de esos litros de LADRILLOS DE COCO (por ejemplo 20kgs de ladrilo seco que se convertirán en unos 250 litros).

El resto lo completaría con una mezcla de sustrato universal (250 lts), 100 litros de estiercol equino, 100 litros de mantillo y 30 litros de Humus.

Creo que podrí­a ser una proporcion valida, pero mi duda es la siguiente…
Estaría aportando una tercera parte de materia inerte (COCO) que no quisiera tener que “darle vida” con abonos especificos de coco, etc.
Tras esta introdución, aquí­ es donde me gustarí­a oir hablar a tu saber:

Si a la hora de hidratar los ladrillos de cocos, en vez de utilizar agua pura, los hidratase con PURIN DE ORTIGAS, bien en su proporción normal (1/10), o incluso más concentrado (1/5 p.ej)…….
¿Conseguirí­a de este modo insuflar algo de vida a la fibra de coco?… ¿Serí­a significativa esa mejora?… ¿Serí­a contraproducente y me cargarí­a el sustrato por existir algun tipo de incompativilidad entre COCO-PURIN que desconozco? ¿Podrí­a incluso aumentar la proporcion de coco a costa por ejemplo de mantillo?
¿Si el coco tiene validez por 2 años, quiere esto decir que se desintegrarí­a… tendría que sustituir todo el sustrato por haber “caducado” el coco?

Un cordial abrazo desde Bilbao

Karlos, de Bilbao

Una bona colla de dubtes MOLT interessants. Anem a pams…

La fibra de coco és un substrat (gairebé) inert en quant a nutrients. Es recomana utilitzar-lo en horts urbans per diverses raons: el seu pes (molt lleuger), la seva capacitat de retenció d’aigua i nutrients, el seu PH neutre (el que el fa apropiat pel cultiu d’hortalisses) i per lo esponjós que resulta el substrat pel que s’utilitza com a base. Això si, sempre s’ha de barrejar amb quelcom que aporti nutrients, i la barreja perfecta acostuma a fer-se amb humus de cuc.

És cert que es va degradant però… quin és el substrat que no ho fa? Els que cultivem en contenidors, sabem perfectament que cada any hem de dedicar un grapat d’hores a renovar el substrat, removent-lo, eliminant arrels gruixudes, airejant-lo i tornant a barrejar-lo amb adob per tal de seguir cultivant-hi.

Vaja, jo no em preocuparia en absolut per la possibilitat de que la fibra de coco es “desintegri o caduqui” al cap d’un parell d’anys. Que la trobarà diferent, això està clar, però no per això deixarà de ser un bon substrat pel teu hortet.

No veig massa clar la barreja que proposa. Que no pots fer-ho només amb fibra de coco i humus de cuc? Perquè afegir-hi una altra cosa? O és que potser tens dificultat per trobar algun dels dos components? Penso que aquesta barreja és la millor que es pot utilitzar, no veig perquè afegir-hi “mantillo” o fems animals.

Us deixo aquest video de com faig la barreja de fibra de coco i humus de cuc:

Pel que fa a la consulta sobre si fer servir purí d’ortiga per hidratar la fibra de coco, a mi m’ha sonat una mica a barbaritat. Repassem-ne les propietats:

  • Conté una altra proporció de ferro, vitamines A i C, Molibdè i Vanadi (oligoelements que afavoreixen l’activitat de les bactèries fixadores del nitrògen). També altres components com plata, crom, coure, manganès, calci, magnesi, plom, sodi, níquel i titani.
  • Afavoreix la fermentació i la transformació del compost
  • Millora la funció fotosintètica augmentant la clorofil.la
  • Dil.luida en proporció 1/10 elimina pugons i aranya roja en hortícoles, fruiters i plantes de jardineria.
  • En proporció 1/20 evita el mildiu de la patata i la clorosi dels fruiters
  • Remullant les arrels de les plantes en una dilució 1/20, aconseguirem un arrelament més ràpid

Espero que li sigui d’utilitat el meu consell, però m’agradaria molt conèixer la vostra opinió. Vosaltres, què li recomanarieu a en Karlos?

Salut!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i conrear’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà i assessories, col·laboro amb empreses de jardineria i mitjans especialitzats i he publicat dos llibres que t’ajudaran a començar: Hort urbà (Iceberg Editorial, 2025) i Pagesos de ciutat (Viena, 2014)

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *