Search
Close this search box.

Com eliminar la cotxinilla de les plantes

Eliminar la cotxinilla o cotonet de les plantes

Si has patit de cotxinilla o caparreta a les plantes, estaràs d’acord que és una de les plagues més fastigoses d’eliminar. Aprenguem a identificar-la i a posar-hi remei abans que es descontroli.

Què és la cotxinilla i com afecta les plantes?

Les cotxinilles són insectes que s’alimenten de la saba de les plantes. Hi ha diferents espècies que tenen preferència per un tipus de planta o un altre. Mai he tingut cotxinilla a les hortalisses de l’hort però sembla que és força habitual als hivernacles de producció comercial. On sí que n’he tinguda és a les crasses i en alguna aromàtica o fruiter.

Tot i que hi ha diferents espècies, les més comunes que pots trobar són les que disposen d’una closca més o menys dura que els dóna aparença d’escata o lapa i les de cos tou, consistència enganxosa, cotonosa, o amb petits canals (com ratlletes) que les recorren de dalt a baix.

Les plantes que pateixen aquesta plaga es debiliten i creixen més lentament per la manca de saba de què s’alimenten les cotxinilles. Les fulles es deformen i poden canviar de color. A més, les cotxinilles excreten una melassa que fa que les fulles es tornin enganxoses i poden atreure formigues i fongs.

Tipus de cotxinilla més habituals

(Prometo afegir imatges tan aviat com pugui fer-les per ajudar-te en la identificació).

1. Cotonet (Planococcus citri):

  •  Aspecte: Petites boletes blanques i cotonoses, agrupades a les fulles i tiges.
  •     Grandària: Al voltant de 2-4 mm.
  •     Ubicació a la planta: Solen allotjar-se a la part inferior de les fulles i al llarg de les tiges.
  •     Plantes afectades: Poden atacar una àmplia varietat de plantes, incloent hortalisses com a tomàquets i ornamentals com a roses i azalees.

2. Cotxinilla farinosa (Pseudococcus viburni):

  •     Aspecte: Taques blanques i peludes, cobertes amb d’una pols similar a la farina.
  •     Grandària: Al voltant de 3-5 mm.
  •     Ubicació a la planta: Poden trobar-se a diverses parts de la planta, incloent fulles, tiges i fins i tot a les aixelles de les fulles.
  •     Plantes afectades: Afecten plantes ornamentals com hibiscus, falgueres i també fruiters com cítrics.

3. Cotxinilla acanalada (Icerya purchasi):

  •     Aspecte: Petites i planes, amb un cos blanc, tou i enganxós cobert per una petita closca protectora que s’assembla a una petxina.
  •     Grandària: Al voltant de 3-6 mm.
  •     Ubicació a la planta: S’adhereixen a les tiges, branques i en algunes espècies fins i tot a les fulles.
  •     Plantes afectades: Solen atacar arbustos ornamentals, com camèlies i rododèndrons, així com fruiters com pomeres i pereres.

4. Cotxinilla de l’arrel (Pseudococcidae):

  •     Aspecte: Al meu entendre, són les pitjors en ser menys visibles ja que es troben sota el terra. Solen ser de color blanc, i aspecte enganxós.
  •     Grandària: Al voltant de 2-5 mm.
  •     Ubicació a la planta: Es troben al substrat al voltant de les arrels.
  •     Plantes afectades: Principalment afecten plantes en testos, com les plantes d’interior, crasses o suculentes.

5. Cotxinilla lapa o caparreta (Saissetia spp.):

  •     Aspecte: Plana i adherida a les fulles, semblant a una petita lapa de forma rodona, ovalada o semiesfèrica i color de crema a marró.
  •     Grandària: Al voltant de 2-4 mm.
  •     Ubicació a la planta: Solen trobar-se a l’anvers i al revers de les fulles i sobre les tiges.
  •     Plantes afectades: Afecta una àmplia varietat de plantes ornamentals, incloent rosers, begònies i ficus.

El porquet de Sant Antoni també és una cotxinilla?

Els porquets de Sant Antoni (bicho bola, chanchito o cochinilla de la humedad en castellà), no és un insecte sinó un crustaci. Segur que n’has trobat alguns sota els testos en moure’ls o potser a la pila del compost. Se’ls anomena cotxinilles de la humitat perquè pel que sembla són incapaços de retenir aigua al cos, per la qual cosa busquen espais ombrívols i humits on viure i alimentar-se.

No et preocupis si els trobes entre les plantes perquè s’alimenten de matèria en descomposició. Personalment, mai no m’han molestat.

Com identificar el cotonet, la caparreta i la cotxinilla acanalada

La cotxinilla sol ser força senzilla d’identificar bàsicament per la seva forma i pel color. A diferència del pugó o els thrips, tant la cotonosa com l’acanalada o la farinosa són de color blanc. Es mouen lentament i es queden immòbils quan estan en ple procés de reproducció. El seu cos creix creant una protecció per als ous, que posa sota el cos. El cotonet i la cotxinilla acanalada formen una mena de núvol de filaments blancs i enganxosos que es poden apreciar a cop d’ull fins i tot si ja portes progressives com jo.

La caparreta o cotxinilla lapa també és fàcil d’identificar pel seu aspecte. Són semblants a un petit mol·lusc, i s’observen com a protuberàncies sobre fulles i branques. Per treure-les has de fer una mica de força. Aquesta mena de closca protectora en protegeix les postes i les fa més difícils d’eliminar.

El Poll de San José, per exemple, és un tipus de cotxinilla que afecta fruiters de llavor com la pomera o la perera. La seva closca és de color marró més o menys fosc que pot passar desapercebut sobre les branques als seus primers estadis.

Perquè aquesta és una altra: la cotxinilla va canviant d’aspecte segons l’estadi de vida on es troba. No són iguals les larves, que les adultes o les adultes fecundades. Imagino que el que busques és informació sobre com eliminar la cotxinilla i passaràs de llarg aquest vídeo, però conèixer el modus operandi i l’aspecte de les diferents etapes de la vida dels insectes t’ajudarà a realitzar una identificació primerenca no només d’aquesta, sinó de tota mena de plagues. Te’l deixo aquí.

Perquè és perillosa la cotxinilla?

A banda de debilitar la planta, es reprodueix ràpidament quan arriba el bon temps, de manera que un problema que podria ser lleu pot esdevenir plaga. Però és que a més, igual que el pugó, segrega melassa. Pots veure com ho fa al vídeo que t’he deixat abans. Aquesta melassa és un líquid ensucrat que atrau les formigues, que a canvi, les ajuden a desplaçar-se per la planta hoste.

Sobre la melassa es pot començar a formar un fong: la negreta o fumagina. Aquest fong forma un polsim negre que s’adhereix a les fulles i evita que puguin realitzar la fotosíntesi amb normalitat. Si ho sumes als danys que de per si mateix ja està provocant la cotxinilla, pot acabar matant la planta, o dificultant-ne el creixement i/o la floració.

Insecticides ecològics per eliminar la cotxinilla

Abans d’utilitzar cap producte (i sempre que sigui possible), et recomano separar les plantes afectades de les sanes. Els mascles de cotxinilla són alats i neixen sense boca, per la qual cosa tan bon punt surten de l’ou, volen a la recerca d’una femella per aparellar-se. Sempre et serà més fàcil controlar aquesta possible còpula si aïlles les plantes afectades.

Evidentment, això serà complicat en alguns casos, però és un avantatge per als que cultivem en testos 😉

Sabó potàssic

És efectiu per eliminar cotxinilles de cos tou com el cotonet, la farinosa o l’acanalada. Polvoritza la solució de sabó potàssic sobre les plantes, intentant arribar a tots els racons.

Repeteix l’aplicació al cap de 7 dies.

També pots fer servir sabó potàssic per millorar l’adherència d’altres productes o com a netejador de melassa. Així evitaràs la presència de formigues i l’aparició del fong negreta.

Oli de neem o nim

L’oli de neem és un insecticida que cal aplicar amb paciència perquè no és d’efecte immediat: no esperis veure les cotxinilles KO després d’aplicar-ho. Quan l’ingereixen o les mullem en polvoritzar el producte, els provoca una sèrie de canvis: deixen d’alimentar-se, crea confusió sexual i evita que les femelles facin les postes.

Pots barrejar-lo amb sabó potàssic per millorar l’adherència del producte sobre la planta però evita fer-lo servir si has aplicat sofre prèviament.

Terra de diatomees

Aplica terra de diatomees micronitzada sobre la cotxinilla. El sílice que conté deshidrata els insectes, que acaben morint. Personalment m’agrada fer-la servir a les crasses quan la plaga no està molt avançada, ja que no taca les fulles com altres productes.

Oli de parafina o oli d’hivern

El més utilitzat en fruiters per la seva efectivitat i facilitat d’aplicació. S’aplica durant els mesos d’hivern per controlar les cotxinilles que hibernen. L’oli forma una pel·lícula sobre elles, matant-les per asfíxia. Et caldrà fer servir un polvoritzador de motxilla amb llança per poder repartir el producte a tot l’arbre. Fes servir una escala si cal, no val això de “a dalt no arribo” i després queixar-te que el producte “no serveix per a res”.

Aplica la dosi correcta i evita contraindicacions (encara que en principi es pot barrejar amb coure).

Mètodes casolans per acabar amb la cotxinilla que m’han funcionat

Cotxinilla, negreta o fumagina i formigues sobre la fulla d'un eucaliptus
Tots els problemes junts: cotxinilla, formigues i negreta (fumagina) sobre les fulles d’un eucaliptus. Imatge de Bingee a la Wikimedia

Els mètodes casolans només funcionen quan tens poques cotxinilles a les plantes. Els que millor m’ha anat han estat el sabó potàssic i l’alcohol. Faig servir un pinzell de manualitats fi que mullo en la solució de sabó potàssic i amb què atrapo cadascuna de les cotxinilles. Normalment, s’adhereixen al pinzell, de manera que després l’esbandeixo en un got amb aigua neta, igual que faria amb les aquarel·les.

Amb l’alcohol faig servir el mateix sistema per no gastar bastonets de les orelles. Mai l’he polvoritzat directament sobre les fulles perquè les pot cremar. Si el fas servir, posa les plantes a l’ombra un parell de dies i ruixa-les bé amb aigua abans de tornar a posar-les al sol.

Ser previsor també t’ajudarà: els excessos de reg i els fertilitzants o adobs rics en nitrogen provoquen que les teves plantes siguin molt més desitjables per a la cotxinilla. Neteja bé les eines de l’hort per evitar traslladar exemplars d’una planta a una altra, i renta amb aigua i sabó aquells testos on hagis tingut problemes amb aquesta plaga.

En fruiters, també és útil podar per afavorir la ventilació entre les fulles de la copa.

Fes fotos de les teves plantes malaltes i amplia-les: si manca d’una lupa o de bona vista, pot ajudar-te a descobrir les primeres cotxinilles de la temporada.

Perquè costa tant eliminar la cotxinilla?

La cotxinilla és fastigosa d’eliminar. Al meu entendre, és per dos motius: d’una banda, la closca d’algunes varietats, que és dur i els serveix d’escut protector. És important estar-hi a sobre quan trobes els primers individus, per evitar que es reprodueixin i la cosa es descontroli.

Però per altra banda, és perquè a la punyetera li agrada amagar-se i de vegades no som metòdics en aplicar els productes. Em va passar quan vaig començar la meva petita col·lecció de suculentes i la vaig patir per primera vegada. Quan me’n vaig adonar, allò s’havia descontrolat perquè s’amaguen en aquest punt en què es forma la roseta, on les fulles estan super apretades entre si i és difícil arribar amb mètodes manuals o casolans.

Confesso haver utilitzat un insecticida no ecològic per als meus sucus: el piriproxifèn. Segueixo diversos comptes a Instagram que el recomanaven, especialment @mercedesgarciabravo , fundadora de Desert city. I va ser oli en un llum: una aplicació i una altra de recordari als set dies.

L’any següent vaig estar més atenta i vaig ser capaç de mantenir-la a ratlla amb els mateixos productes ecològics que faig servir a l’hort.

Com eliminar la cotxinilla dels cítrics

Cotxinilla del fruiters
Imatge de SandeepHanda a Pixabay

Tots els cítrics (llimoners, tarongers, aranges, kumquats, Mà de Buda, mandarins, etc.) solen tenir problemes de cotxinilla o de pugó a partir de la primavera. Són plagues que es reprodueixen amb força rapidesa, i poden arribar a debilitar tant l’arbre que es pot quedar sense fulles. Sense fulles, no hi ha fotosíntesi, i si l’arbre no es pot alimentar, difícilment floreix i, per tant, no donarà fruit.

Revisa els teus fruiters amb regularitat, parant atenció tant l’anvers i al revers de les fulles com al tronc. Les cotxinilles que apareixen sobre els cítrics són molt fàcils d’identificar, ja que tenen una petita closca però la major part visible del cos és de color blanc, amb ratlles al llarg i són enganxifoses. És la cotxinilla acanalada.

Aplica oli insecticida d’hivern com a preventiu, que eliminarà les cotxinilles que hibernen i evitaràs que l’insecte sigui capaç de parir una nova generació d’individus. Si és un problema recurrent, pots barrejar l’oli amb un insecticida específic. És possible que hagis de repetir l’aplicació al cap d’un mes o abans que s’acabi l’hivern: posa’t un avís a l’agenda per no oblidar-te.

A la primavera solen aparèixer formigues, que s’enfilen pels arbres buscant la melassa que produeixen tant les cotxinilles com el pugó. Utilitza una cinta encolada antiinsectes perquè s’hi quedin enganxades. Si has fet el tractament d’hivern, no hauries de tenir problemes de negreta / fumagina, i per tant, no és imprescindible utilitzar un fungicida preventiu. Valora-ho en funció de com de controlada estigui la plaga.

Espero que la meva experiència et sigui útil per eliminar la cotxinilla de les plantes. Si t’ha ajudat, deixa’m un comentari! És gratuït i m’anima a continuar creant contingut útil per a tothom. Salutacions!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *