L’ús i el coneixement de les herbes remeieres forma part de la nostra cultura popular com a un mètode natural per guarir malalties i alleujar dolències. No obstant, quan un comença un hort urbà, és una sorpresa descobrir que les plantes també ens poden ajudar a curar i prevenir malalties de les nostres hortalisses. Aquesta primavera, amb tantes pluges continuades, hem hagut d’estar molt pendents dels fongs, i això ens ha permès conèixer més àmpliament les propietats de la cua de cavall, una planta molt interessant per les seves propietats fungicides.
Equisetum arvense, la cua de cavall
Veiem què s’en diu a la Viquipèdia:
La cua de cavall petita (Equisetum arvense) és una planta considerada com a mala herba encara que també té un ús com a planta medicinal. Són plantes sense veritables flors ni fruits igual que les falgueres. En la flora del carbonífer i part del permià la família Equisetaceae va ser molt important i tenien individus amb alçades de fins 30 metres. La cua de cavall petita és una planta perenne amb rizoma (geòfit). Tiges erectes de color marró pàl·lid, buides i dures, molt aspres. Les tiges que són fèrtils són d’uns 30 cm com a màxim i acaben en una caputxa anomenada estròbil on es troben els esporangis des d’on es dispersen les espores. Les tiges estèrils, més gruixudes però menys massises que les fèrtils, són més altes (fins a 60 cm) i estan formades per un conjunt d’estructures cilíndriques anomenades “verticils” progressivament més prims i imbricats uns dins dels altres. Necessita certa humitat que li proporciona la proximitat a fonts o altres corrents d’aigua en aquestes condicions és bastant comuna a tots els indrets humits dels Països Catalans fins els 1.800 metres d’altitud. Manca a l’extrem sud dels País Valencià i a les Illes només es troba a Mallorca.
La seva utilitat a l’hort
La cua de cavall s’utilitza principalment per combatre els fongs. El seu alt contingut en silici reforça els teixits cel·lulars de les plantes i dificulta que els fongs s’hi instal·lin. El podem utilitzar tan de manera preventiva com curativa en casos de mildiu o d’oidi i és molt interessant saber que podem barrejar-la amb purí d’ortigues o alternar-ne l’aplicació.
Es recomana aplicar-la quinzenalment i especialment en situacions de risc com pot ser després d’una tempesta d’estiu, on la humitat i la calor poden donar lloc a un atac de fongs important.
Com a planta medicinal s’ha utilitzat tradicionalment per les seves propietats diurètiques, i es recomana especialment pe tractar pedres al ronyó, problemes de pròstata i cistitis. També estimula el creixement d’ungles i cabells, pel que podem trobar-la fàcilment en format de càpsula o en bossetes per infusió.
Planta fresca o seca, vosaltres trieu: La recepta
He trobat diferents receptes en funció de si la planta que utilitzem és fresca o seca. Segueixo buscant informació sobre si és millor l’una o l’altra, perque d’entrada sembla molt més còmode utilitzar la planta seca. El que sí és molt important és utilitzar aigua de pluja o de font pel preparat, tot i que si no hi ha més remei podem utilitzar aigua de l’aixeta.
Per elaborar el purí amb la planta fresca, posarem a macerar 1 kg de planta en 10 litres d’aigua durant 24 hores. Passat aquest temps, ho posarem a bullir durant 20 minuts a foc lent. Colar i reservar. Aplicar-ho diluïnt una part de preparat en quatre d’aigua
Si per contra, ens resulta difícil trobar-la fresca, podem utilitzar 50 gr de seca, que posarem a bullir durant 1 hora en 5 litres d’aigua. Quan acabi la deixarem infusionar durant tota la nit per colar-la a continuació i aplicar-la posteriorment en una proporció del 20% (1 litre d’extracte per 4 d’aigua).
Un cop elaborat el preparat es recomana guardar-lo en pots opacs i emplenar-los fins dalt per a que hi hagi el mínim d’oxigen possible. Els podem conservar en un lloc fresc i sec, on no hi toqui el sol i la temperatura sigui el màxim d’estable. D’aquesta manera ens pot arribar a durar un any.
El món dels preparats vegetals és amplíssim i sembla no acabar-se mai. N’hi ha molts d’altres que podem utilitzar per prevenir i tractar malalties dels nostres horts i que a més d’ecològics, són respectuosos amb el medi ambient. Tot un món per descobrir per a qualsevol aficionat a l’horticultura.
Parlem dels preparats vegetals a Pagesos de Ciutat
La setmana passada vam tenir la sort de poder comptar amb la presència d’en Jordi Puigdefàbregas a Pagesos de ciutat. Ens va parlar precisament de preparats vegetals, les seves aplicacions i com preparar-los, a més d’explicar-nos com els absorbeix i els aprofita la planta. Ens va semblar molt interessant poder comptar amb la seva presència i aclarir molts dubtes que teniem al respecte. Us deixo el podcast:
I vosaltres, quins extractes vegetals utilitzeu? Us donen bon resultat?
9 respostes
Nosaltres fem servir aigua d’ortigues i funciona!
Ja he vist el teu primer carabassó! Enhorabona.
Nani
I tant que funciona, Nani! Gràcies per la visita i per les receptes del teu bloc 😉
La cua de cavall don probles per dormir
Hola Carme (i felicitats, que avui és el teu sant) 😉
Lamento no poder donar resposta a la teva afirmació o pregunta, ja que no sóc una experta en les propietats de les herbes per al consum humà.
Em consta que la cua de cavall va bé per fer créixer els cabells i les ungles, però respecte a la son no en tinc ni idea.
Potser un herbolari expert t’aconsellarà al respecte.
Salut!
Quina és la millor època per recol·lectar la cua de cavall? Gràcies i enhorabona perl blog! No es podries donar la opció de subscriure’t? Així sempre que actualitzis ho podríem rebre al correu.
Hola,
Tinc problemes de fongs a les meves plantes i les vostres suggerències han estat molt útils. De fet, acabo de comprar la cua de cavall. Però la meva pregunta és la següent: un cop tinc l’infusió preparada he de pulveritzar la planta o bé s’ha de regar? I durant quants dies he de fer el tractament? Tinc entès que s’ha de fer durant tres dies i després descansar-ne cinc. Si encara persistís, tornar a repetir l’operació. És correcte?
Moltes gràcies!
Hola Noemi,
La cua de cavall és per pulveritzar, però no li farà cap mal si també la regues amb el purí.
Jo acostumo a repetir el tractament tantes vegades com faci falta, especialment quan hi ha risc de fongs. Per exemple, si a l’estiu tenim una tempesta i de seguida surt el sol i pugen les temperatures, és un moment de risc, en el que caldria aplicar la cua de cavall per reforçar la planta.
Suposo que la concentració del preparat també és important, pel que si l’has comprada feta, el millor és seguir les indicacions del fabricant.
Sort!