Les plagues comencen a aparèixer a l’hortet: mosca blanca, pugó, mosquetes negres… és ara quan val la pena preparar l’arsenal i un dels nostres millors aliats és el sabó potàssic.
Aquest sabó actúa per contacte sobre els insectes que no tenen closca, els asseca el cos i moren. S’ha de ser una mica constant de vegades però per contra té l’avantatge de ser ecològic i de no tenir “termini de seguretat” com d’altres fitosanitaris. Tan sols cal rentar l’hortalissa i al plat.
Funciona fantàsticament contra el pugó i orugues petites. També per a mosca blanca, mosquits negres, i menys per a l’aranya vermella, la meva gran enemiga. Heu de tenir en compte que un insecticida “de contacte” només funciona sobre l’insecte a eliminar. Així, si teniu una plaga de mosca blanca per exemple, podeu matar totes aquelles que mulleu amb la preparació, però el sabó que quedi sobre la planta no actuarà com a preventiu per a d’altres mosquetes que puguin venir.
Més que res, per a que quedi clar…
On trobar-lo: Es pot fer fàcilment a casa, i és un sistema per a reciclar l’oli de cuina usat. Podeu trobar més informació en aquest missatge del fòrum.
Al Mercadona en la presentació que apareix a la fotografia. El trobareu a la secció de lleva-taques i tints per a la roba.
Existeixen al mercat d’altres marques però el del Mercadona va de conya i el seu preu és de només 1,20 €. Això si, em consta que hi ha algun company del fòrum que no l’ha trobat, i és que en algunes comunitats no el porten.
Com preparar-lo: El sabó és pastós, com ara la mel bona quan se solidifica una mica. Se n’agafa una cullera de sopa i es dissol en un got d’aigua ben calenta, com més calenta millor. Es deixa refredar i s’hi afegeix un litre d’aigua al polvoritzador.
Per als que s’estimin més les proporcions, serien del 5 al 10%.
I a més, no caduca un cop preparat (tot i que jo no el guardo mai d’un any per l’altre).
Com aplicar-lo: Preferentment és millor no fer-ho a ple sol, hi ha companys que han assegurat que algunes fulles se’ls havien cremat i en culpaven el sabó. Per si de cas, fer-ho a primera hora del matí o a última de la nit i mirar sempre de mullar les fulles per davant i per darrera.
De vegades cal ser constant i repetir-ne l’aplicació al cap d’un parell de dies. Però és efectiu 100%.
Algunes preguntes habituals sobre el sabó potàssic
(Aniré ampliant si en surten més)
Aquest sabó és el sabó fet a casa de tota la vida?
Si, això mateix. Per a fer sabó a casa reciclant l’oli de cuina es pot fer servir sosa o potassa. El de sosa és el més conegut, amb ell es fa el famós “sabó Lagarto” (actualment n’hi diuen “sabó de Marsella, que queda més fi).
La única cosa és que la sosa sembla que resseca més les plantes i per això es fa servir més el de potassa.
Es pot barrejar el sabó potàssic amb d’altres productes?
Si, gairebé amb tots. Però no recomanen barrejar-lo amb sofre, suposo que per algun tipus de reacció química que pot ser perjudicial.
No trobo aquest sabó al Mercadona…
Pots contactar directament amb el fabricant, que també l’envia por correu. (Ull perque la seva web només es veu amb Explorer).
També podeu trobar sabó potàssic en els grow shops però el preu és més elevat
6 respostes
Hola Ester, només un dubte: les gotes de sabó potàssic que cauen a la terra són perjudicials per a la planta? La meva dona diu que regar amb sabó no pot ser bo…
No en solen caure gaires, Daniel. Pensa que el que fem és vaporitzar les fulles, no regar amb sabó. En qualsevol cas, porto 9 anys utilitzant-lo i no he tingut cap problema mai. Que no et faci por, busca’n referències a la xarxa i veuras que fins i tot els pagesos professionals l’utilitzen com a insecticida per un bon grapat de plagues. Sort!
Hola Ester, moltissimes gràcies per el teu blog, es una passada el munt de informació que tens! Se que aquesta entrada es una mica antiga pero et volia demanar un dubte: es pot fer servir el sabó potàssic per totes les plantes? Per exemple per els enciams es pot utilitzar?
Moltes gràcies! 🙂
Jara
Hola Jara, bona tarda!
I tant que el pots utilitzar en els enciams! En tot! El que has de vigilar és que no hi hagi gaire sol (millor al matí o al capvespre).
Si has de consumir l’enciam al cap de poc temps, una bona esbandida i avall!
Sort 😉
Perfecte! 🙂 Moltes gràcies per la resposta, m’encanta el teu blog, ets un gran exemple!! segueix així! 😉
Gràcies a tu!