Arxiu de la categoria: Podcast

Pagesos de ciutat #76: La importància de l’argila

La importància de l'argila a l'hort
La importància de l’argila a l’hort

Entre tu i jo: el millor de fer un programa com el Pagesos de ciutat, és que sempre aprenc coses noves. Coses que desconeixia, informació que s’amplia i epifaníes personals com la que vaig tenir aquesta setmana gràcies a la Maria Rosa Teira, professora de la Facultat de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida.

La importància de la presència de l’argila a l’hort

Fa molts anys, un company d’Infojardín (en Pepehort, al que potser coneixeu pel seu blog Trabajos con palets) m’explicava que sempre que preparava la terra de l’hort urbà, hi afegia una mica de terra argilosa, que anava a buscar al Parc Agrari del Vallès, a tocar de casa. En preguntar-li perquè ho feia, això d’agafar terra, només em va dir que li havien dit que “era bo”, i amb aquesta resposta em vaig quedar.

Per això, vaig quedar literalment flipada (es va notar gaire???) quan la nostra convidada, la Sra. Teira, al minut 15 ens va dir:

De fet, l’argila és la única fracció del sòl que té càrrega elèctrica i que reté els nutrients i els va passant a la solució de l’aigua de reg.

Vaig mirar de ser ràpida, i li vaig preguntar si cal afegir-ne, d’argila, en el cas de que el nostre substrat no en contingui. La seva resposta va ser que no hi estem obligats, però que ens anirà bé, molt bé. Fora d’antena ens va explicar que l’argila en pols la podem conseguir en una bòbila, una fàbrica de peces d’argila per la construcció. Durant la entrevista també ens va explicar una manera molt fàcil per saber quin tipus de terra tenim, a l’hort, fent pastetes amb una mica d’aigua i provant a elaborar un “xurret”, com quan jugàvem amb plastilina. Escolteu-ho, segur que us serà molt útil.

Tot això de l’argila em va fer pensar en el calci, que pel que expliquen els entesos és un dels nutrients menys mòbils dins les plantes, i en que potser la manca d’argila en les barreges per substrats d’hort urbà és en part, causant de tants “culs negres” en els tomàquets i altres hortalisses. No ho afirmo (consti!), però a l’hora de buscar explicacions a un problema que es repeteix cada any entre els que cultivem en torretes, potser ho hauriem de tenir present.
Sento que he obert una caixa de Pandora, i miraré de que algú m’ho acabi de confirmar. Stay tuned!

Els estadis fenològics de les plantes

La fenologia és la ciència que estudia la relació entre els factors climàtics i els cicles dels éssers vius. El moment i la durada dels esdeveniments fenològics particulars varia segons els anys depenent de la corresponent situació meteorològica. [Viquipèdia dixit].

Per això va ser un honor comptar amb la participació de l’enginyer agrícola Ramon Torà, que ens va fer cinc cèntims del treball que ha fet respecte als diferents estadis d’un grapat de cultius llenyosos que es publicarà d’aqui a poc a RuralCat.
Si teniu la sort de disposar d’espai i hi teniu arbres fruiters, estigueu-ne pendents perquè segur que us serà de gran ajuda.

Concurs fotogràfic organitzat pel CCPAE

concurs-calendari-ccpae

Fins el dia 5 d’Octubre sou a temps de participar en el Concurs fotogràfic que el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) organitza per quart any consecutiu. Les imatges es publicaran en el Calendari anual de l’entitat, i anima tothom a participar. El Calendari del CCPAE ha esdevingut molt conegut en el sector ecològic, i es pot sol·licitar a finals i principis de cada any a través del web o les xarxes del Consell. Trobareu més informació al seu web.

I a les xarxes…

Ens va semblar convenient fer d’altaveu de l’advertència que ha llençat el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Melocotón de Calanda, i és que han detectat que algunes fruiteries estan utilitzant fraudulentament l’etiquetat de préssecs que no pertanyen a la D.O.

A la cuina, la Liliana Fuchs des del blog Albahaca y Canela ens va ensenyar a cuinar un zarangollo murcià i vam compartir el video de Tu huerto fácil en el que podreu veure tot el procés de cultiu de patates dins d’un contenidor gran.

En el programa de demà…

Visitarem @gardengaby i coneixerem en Jaume Mora, un estudiant que ha guanyat un dels Premis Jordi Pijiula pel seu treball de recerca de batxillerat, dedicat a l’automatització d’un hivernacle. A la entrevista tindrem en Carlos Ortiz, que ens parlarà sobre l’ús de fertilitzants i adobs orgànics a l’hort i ens ficarem a la cuina per preparar pasta farcida d’espinacs a la catalana. Tot això i més, demà de 10 a 11. Us esperem!

Pagesos de ciutat #75 – Coneixem la terra del nostre hort?

pagesos-de-ciutat-programa-75

El programa de la setmana passada va ser més que interessant: hi vam tenir en Sergi Caballero, a qui molts segurament coneixeu pel seu blog, on comparteix la seva experiència com a permacultor. Teníem ganes de parlar de la preparació de la terra dels nostres horts i ens va semblar la persona idònia per explicar-nos-ho.

Cada vegada que parlem del sòl me n’adono de la enorme importància que té en els nostres cultius. La terra ho és tot, i en canvi ens preocupem més per les plantes (que si hi ha pugó, que si aquella fulla s’ha posat lletja) que no pas per ella. Segur que quedareu tan fascinats com jo quan el sentiu al podcast:

subscripcio-podcast

Vida Verda, un projecte de la UAB

Els creadors de Vida Verde són quatre estudiants de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb aquest projecte multimèdia que difón la pràctica de l’agricultura ecològica han volgut conèixer tot el que l’envolta.
Vam parlar-ne amb en Ricard Cardona, el seu director i amb el Sr. Tugas, un dels protagonistes. Us deixo un petit teaser però no deixeu de passar-vos pel seu web. De debó que val la pena!

Soil for life

Soil for Life és el nom d’una iniciativa sorgida a Ciutat del Cap, a Sudàfrica. Aquesta organització sense ànim de lucre ensenya a la gent de la perifèria de la capital i amb pocs recursos econòmics a cultivar hortalisses a casa per l’autoconsum. De vegades pensem que la pobresa ens queda molt lluny, però a casa nostra un projecte d’aquest estil segur que també ajudaria a moltes famílies afectades per la crisi.

 

I al programa de demà….

Pagesos de ciutat a La XarxaVisitarem l’hort urbà d’en Josep Ciurana i parlarem de fitofenologia amb l’expert en salut vegetal Ramon Torà. Des de l’Escola Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida Maria Rosa Teira ens explicarà quins processos químics, físics i biològics es donen al sòl de l’hort cada cop que hi intevenim i des del blog Albahaca y Canela aprendrem a cuinar un zarangollo murcià.
Us esperem a Ràdio Sta. Perpètua a les 10h.

Pagesos de ciutat #74 – Aplec d’agricultura urbana

pagesos-de-ciutat-programa-74

subscripcio-podcastDissabte 6 de setembre es va emetre el primer programa de la 3a temporada de Pagesos de ciutat. Després de les vacances, és gairebé obligat fer una valoració de com ha estat la temporada d’estiu i per això vam poder comptar amb la col·laboració d’en Carles Vicente (Responsable d’Organització d’Unió de Pagesos) com a protagonista de la entrevista central del programa. Amb ell vam parlar del temps i de com havia afectat les collites, de la crisis dels purins i del veto rus a la fruita i verdures europees. Abans però, l’Albert Gusi ens va explicar com havia començat la seva aventura hortícola, i els problemes que havia tingut amb el cul negre dels tomàquets i la Juani, del blog La cocina de Juani va compartir amb nosaltres la recepta d’un pastís de préssec caramel·litzat (a l’estil tatin) que ha d’estar fabulós!

Les xarxes

En aquesta secció sempre destaquem experiències, notícies i enllaços a d’altres blogs relacionats amb la horticultura que ens han cridat l’atenció durant la setmana. Una d’elles era la notícia publicada a El País titulada Las mejores cocinas con huerto propio, mentre que del blog VeoVerde compartíem la iniciativa d’un hospital d’Indianàpolis, als Estats Units, en el que han destinat una gran part de la zona verda del centre al cultiu d’hortalisses.

El video d’aquesta setmana és una producció de la BBC titulada Una granja per al futur. En ella, la Rebecca Hosking relata com s’ho fa per tirar endavant la granja familiar intentant evitar la dependència els combustibles fòssils que de per si, té l’agricultura. Més que interessant (gràcies a Horteres i herbes per compartir-lo al seu blog).

L’Aplec d’agricultura urbana a Pagesos de ciutat

També vam poder comptar amb la participació d’en Josep Maria Vallès, de Tarpuna, que ens presentava el primer Aplec que tindrà lloc (apunteu a les agendes) els propers dies 10, 11 i 12 d’Octubre. Com que és un tema prou interessant, en parlarem de seguida que es faci oficial el programa d’activitats, però mentrestant us deixo l’enllaç al seu web perquè aneu fent salivera.

 I recordeu…

Que als Pagesos de ciutat ens agrada rebre les vostres notícies, comentaris i dubtes al correu del programa i també a les nostres xarxes socials (Twitter i Facebook). Us esperem el proper dissabte a Ràdio Santa Perpètua o a la vostra emissora local!