Sopa de fredolics (Thricholoma terreum)

Sí, ja ho sé que aquests dies no escric tant sovint com abans i que quan ho faig, és bàsicament sobre bolets. És una passió que tinc amb el tema, i quan n’és època, ni hort ni punyetes, els bolets són el primer.

Aquest diumenge vam estar amb el meu pare en un lloc nou que em va “xivar” algú i vam disfrutar de mala manera: carlets, trompetes, fredolics, ceps i algun rovelló despistat.
Amb les fredolics vaig fer una sopa divina, fent un matxembrat de receptes que vaig trobar per Internet. Us la deixo aquí per si voleu provar 😉

-1 ceba mitjana/grossa i dos alls
-Fredolics (n’hi havia com uns quaranta, aproximadament).
-1 litre de caldo de carn (que va ser de paquet perque no en tenia de fet i em feia pal posar-hi només aigua)
-Farigola (unes cinc o sis branquetes, això ja va a gustos)
-Picada d’avellanes, ametlles i pinyons
-Pa torrat al gust per espessir més o menys la sopa
-Oli i sal

-Enrossim la ceba i els alls a poc a poc, fins que quedi transparent.
-En una olla hi posem el caldo, les herbes, els fredolics i la picada. Hi afegim la ceba i ho fem bullir durant 20 minuts.
-Retirem del foc i separem uns quants fredolics petits per posar-los sencers a l’hora de servir.
-Treiem el farcellet de farigola (lligueu-lo amb un fil de cotó blanc, que no us quedi una sopa blava com a la Bridget Jones)
-Afegim el pa i ho passem per la batedora.
-Servim amb els fredolics que hem retirat prèviament i unes gotetes d’oli cru.

Versió Thermomix (que és la que jo vaig fer perquè m’haig de fer al “catxarro” en qüestió)

-Escalfar l’oli temperatura Varoma i velocitat 1 durant 4-5 minuts
-Afegir la ceba, els alls i trossejar a velocitat 3-4 durant 6-8 segons
-Fregir a temperatura Varoma i velocitat 2 durant 15 minuts
-Afegir el caldo, les herbes i la picada i canviar la posició a “mode cullera” per a que ens ho remeni però no ho trituri
-Bullir a temperatura 100º a velocitat 1 durant 20 minuts.
-Retirar les herbes, afegir el pa torrat i triturar tot amb el turbo fins que quedi al nostre gust

Estava boníssima i el millor va ser no haver d’estar pendent del foc i poder anar fent altres coses. Espero que us agradi!!!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i conrear’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà i assessories, col·laboro amb empreses de jardineria i mitjans especialitzats i he publicat dos llibres que t’ajudaran a començar: Hort urbà (Iceberg Editorial, 2025) i Pagesos de ciutat (Viena, 2014)

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *