Aprèn a cultivar el teu hort urbà

Inici » Sobre mi

Sobre mi

Hola! Sóc l’Ester, tot i que molts afeccionats a l’horticultura em coneixen com a Picarona, que és el nick que utilitzo als fòrums i a les xarxes socials.
Sóc de Sabadell i m’agraden els horts urbans, cuinar, fer de tieta, anar a buscar bolets, fer pa, el reciclatge, el bricolatge i unes quantes coses més.

sobre-mi

El febrer de 2005 vaig començar a cultivar hortalisses en torretes i jardineres. En aquella època no hi havia gaire informació a la xarxa i aquest fet em va dur a crear aquest blog on compartir les meves experiències, èxits i fracassos amb els companys del fòrum d’Infojardín.
De mica en mica vaig anar creant alguns articles amb la intenció d’ajudar a urbanites que com jo, s’inicien en aquesta afició i aquí segueixo 11 anys després!

Internet ha canviat moltíssim des de llavors, i el blog també. Va començar als ja difunts Spaces de Microsoft per passar ràpidament a Blogger i el 2013 a la plataforma WordPress. Al llarg d’aquest camí hem vist néixer les xarxes socials i amb elles, la immediatesa del contacte, que m’encanta.

L’any 2010 vaig començar a impartir xerrades, cursos i tallers sobre com començar un hort al balcó. Arrel d’una de les conferències, va sorgir la oportunitat de col·laborar setmanalment al programa Tarda de Ràdio de Ràdio Sabadell i d’aquí, la de participar en la creació d’un programa totalment nou, dedicat exclusivament a la horticultura urbana que es diu Pagesos de Ciutat. Actualment s’emet a Ràdio Santa Perpètua tots els dissabtes de 10 a 11 del matí i després en prop de quaranta emissores municipals més a través de La Xarxa.

pagesos-de-ciutat-la-xarxa

ester-casanovas-pagesos-de-ciutat-petitUna cosa porta a l’altra i el març de 2014 s’ha publicat Pagesos de ciutat  a Viena Edicions. En ell hi trobareu tot allò que cal saber per iniciar-vos en el cultiu d’hortalisses en torretes, jardineres i taules de cultiu.
Això d’escriure un llibre quan no és la teva professió, resulta ser tota una aventura. Només espero que agradi i sobretot, que sigui útil, perquè amb aquesta intenció s’ha escrit.

M’agrada dir a tothom que sóc fàcil de localitzar a les xarxes socials, on estic força activa. Així que si teniu dubtes o voleu contactar amb mi per qualsevol motiu, em trobareu a Twitter, Facebook o utilitzant el formulari de contacte del blog.
Sigueu benvinguts!

Responent als més tafaners

I aquest nick?

Com que m’ho pregunten gairebé sempre, doncs ho explico: no té gaire misteri. El meu home m’ho diu sovint i en un moment d’escassa il·luminació mental el vaig triar per inscriure’m a Infojardín. Amb el temps vaig pensar a canviar-me’l però ja era tard: tothom em coneixia per Picarona. Així que com a Picarona m’he quedat.

On tens l’hort?

Actualment tinc dos horts en torretes i jardineres. El gran, que és el que veieu a la majoria de les fotos i vídeos, està a casa dels meus pares, i per això l’anomeno l’hort okupa. Allà és on vaig començar i on segueixo cultivant la majoria de les hortalisses (ara amb l’ajuda de mon pare que s’ha jubilat fa poc). L’altre està al pis on visc, però és un balconet minúscul que comparteixo amb els bonsais del meu home, així que gairebé mai surt al bloc. Hi tinc quatre jardineres petites on cultivo exclusivament enciams i algunes aromàtiques. Físicament està a Sabadell, a 20 kms de Barcelona.

A què et dediques?

El cert és que cada vegada faig més coses. És el que té ser autònom: en la situació actual ens hem de diversificar. Sóc comercial freelance i venc productes d’alimentació ecològics i artesans al canal Horeca. També porto la coordinació del Mercat Ecològic del Vallès , imparteixo xerrades, cursos i tallers sobre Hort Urbà, co-dirigeixo i presento el programa de ràdio i participo en premsa escrita relacionada amb la horticultura aficionada i l’ecologia.

 Premis atorgats al blog

Resum d’entrevistes i mencions als mitjans de comunicació